Kadiköy Belediyesi, 12 Eylül 1980 darbesiyle kapanan Türk Sinematek Dernegi’nden sonra Sinematek ruhunu yeniden canlandiriyor. Kadiköy’de Yogurtçu Parki yakinlarinda insaasi tamamlanan Sinematek / Sinema Evi aralik ayinda yapilacak resmi açilis töreni öncesi gösterimlerine basladi.
Kadiköy Belediyesi, 25 Agustos 1965 tarihinde Onat Kutlar ve arkadaslari tarafindan Istanbul’da kurulan ve 1980 askeri darbesiyle birlikte kapanan Türk Sinematek Dernegi’nin mirasini, dernegin ilk üyesi olan Jak Salom’un girisimiyle Sinematek / Sinema Evi projesiyle yasatiyor. Sinematek / Sinema Evi pandemi kosullarinin dayattigi uzun bekleme sürecinin ardindan yeni binasinda gösterimlerine basladi. Aralik ayinda yapilacak açilis töreni öncesi, Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi ev sahipliginde bir tanitim gecesi düzenlendi. Geceye Onat Kutlar’in esi Filiz Kutlar, Yilmaz Güney’in esi Fatos Güney, Türk Sinematek Dernegi’nin kurucularindan sair, yazar, çevirmen Cevat Çapan, sinema dünyasindan tanidik simalar, yönetmenler ve sinema elestirmenleri katildi.
“SINEMATEK / SINEMA EVI KADIKÖY’ÜN KÜLTÜR ATLASINA BIR ISARET KOYMUS OLACAK”
Gecede konusan Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi Sinematek / Sinema Evi projesini hayata geçirmenin mutlulugu ve gururunu yasadigini belirtti ve sözlerini söyle sürdürdü:
“Türkiye’de Sinematek’in acisi tatlisiyla uzun bir macerasi var. Bu maceranin tamami, mutluluk ve iyi hatiralar üzerine kurulmus degil. Ama bugün mutluyuz. 12 Eylül’ün gadrine ugramis bu essiz kurumun, 40 yil sonra Kadiköy Belediyesi’nin çatisi altinda yeniden hayata dönmesinin gururunu yasiyoruz.
Sinematek / Sinema Evi, hem sinema sanatina katki saglayacak hem de Kadiköy’ün kültür atlasina kiymetli bir isaret koymus olacak. Atölye ve sergiler olmak üzere çesitli etkinliklerle de takipçilerinin sinema kültürünü zenginlestirecek bir kurum olacak.”
“UZUN HASRET BUGÜN BITIYOR”
Sinematek / Sinema Evi’nin Genel Sanat Yönetmenligini yapan yönetmen, akademisyen, senarist Emin Alper de konusmasinda: “Su an kapilarimizi açmamizda büyük katkilari ve emegi olan belediye baskanimiz Serdil Dara Odabasi’na tesekkür ediyorum. Sinematek kapandiktan 40 sene sonra, bu uzun hasret bugün burada bitiyor. Bu Jak Salom’un bir rüyasiydi, kendisinin Kadiköy Belediyesi’ne götürdügü teklifin sonucu proje haline getirildi burasi. Bir önceki dönemin Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu’na da buradan tesekkür ediyorum. Ve bu tarihi bina, aslina uygun olarak sifirdan yapildi ve Sinematek’in hizmetine sunuldu.” dedi.
“SINEMATEK ÖZGÜR FILMLERIN SESI”
Sinematek / Sinema Evi’nin 13 Kasim 2021 – 30 Ocak 2022 tarihleri arasinda izlenebilecek programi Goethe-Institut Istanbul ve Bozcaada Uluslararasi Ekolojik Belgesel Festivali isbirligiyle hazirlandi. Gecede konusan Goethe Enstitüsü Müdürü Mani Pournaghi Azar da konusmasinda: “Sinema pek çok alanda yeni ufuklar açabilir, yeni deneyimler yasama firsati sunabilir. Sinematek / Sinema Evi’nin programinin da bu çerçevede olacagina inaniyorum.” dedi.
Sinematek / Sinema Evi, sinemaseverlere birbirinden degerli seçkiler sunuyor. 13 Kasim 2021 - 30 Ocak 2022 tarihleri arasinda izlenebilecek olan, Goethe-Institut Istanbul ve Bozcaada Uluslararasi Ekolojik Belgesel Festivali isbirligiyle hazirlanan ilk programin odaginda Disavurumcu Alman sinemasi ve sinema dünyasinin öncü yaratici yönetmenlerinden Metin Erksan var. Sinematek/Sinema Evi 13 Kasim’dan itibaren iki ya da üç aylik programlarla seyircisine sinema tarihinin kilometre taslarindan örülü seçkiler ve onlara eslik eden panel, konferans, sergi gibi etkinlikler sunacak. Seçkilerde sinema tarihine yön veren ve modern sinema dilinin olusmasina büyük katkilar saglamis akimlar ve ekollere; toplu gösterimlerle Türkiye ve Dünya Sinemasi’nin büyük ustalarinin filmlerine yer verilecek.
ÖDÜLLÜ BINA
Sinemayi sanat olarak degerlendiren izleyici için bir kültür merkezi islevi görmeyi, sinema tartismayi ve sinema üzerine söz üretmeyi amaçlayan Sinematek / Sinema Evi mimari projesiyle de iki ödül kazandi. Belediyelerin sehirlerdeki yasam kalitesini artiran projelerini tesvik etmek ve yayginlastirmak amaciyla Marmara Belediyeler Birligi’nin düzenlendigi Altin Karinca Ödülleri’nde ‘Mimari ve Kentsel Tasarim’ kategorisinde ve Kültürel mirasi koruma ve özendirme projelerini tesvik etmek amaciyla 2001 yilindan bu yana Tarihi Kentler Birligi (TKB) tarafindan düzenlenen yarismada ödül aldi.
SINEMATEK / SINEMA EVI NELER YAPAR?
Sinematek / Sinema Evi, 160 kisilik tam donanimli Onat Kutlar Sinema Salonunda sinema sanatinin seçkin örneklerini, sunumlar ve söylesiler esliginde seyirciyle bulusturuyor. Film programinda sinema tarihine geçmis büyük klasiklerin yani sira yeni sinemacilara, kesif degeri tasiyan filmlere, ticari salonlarda izleme imkani bulunmayan canlandirma, belgesel ve kisa film alanindaki eserlere yer veriyor. Sinema salonunun yani sira sergi ve etkinlik salonlari, sinema kütüphanesi ve kisisel film izleme köseleri de sinemaya ilgi duyan ve sinema alaninda çalisan herkese açik. Ayrica randevuyla hizmet verecek Sinematek / Sinema Evi Arsivi de sinemaya iliskin belge, fotograf, afis ve benzeri film disi materyalleri koruma altina almak ve erisime açmak üzere hizmet vermeye basladi. Sinematek / Sinema Evi sinemacilar, sinema profesyonelleri, sinema yazarlari ve sinema üzerine çalisan akademisyenlerin arastirma, tartisma ve üretme süreçlerinde bir araya geldikleri bir bulusma noktasi olacak.
Sinematek / Sinema Evi’nin 30 Ocak 2022 tarihine kadar devam edecek programina, Kadiköy Belediyesi Sinematek web sayfasindan ulasilabilir.