Home IconarrowHaberlerarrow'Sinematek / Sinemaevi' Kadıköy'de Yeniden Hayat Buluyor
Kadıköy Güncel

Haberler

'Sinematek / Sinemaevi' Kadıköy'de Yeniden Hayat Buluyor

cover photo

Kadiköy Belediyesi, 12 Eylül 1980 darbesiyle kapanan Sinematek Dernegi’nden sonra Sinematek ruhunu yeniden canlandiriyor. Yogurtçu Parki yakinlarinda insaatina baslanan ve 2018 yili sonunda tamamlanmasi planlanan Sinematek/Sinemaevi Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlenen bir etkinlikle tanitildi.

Yönetmen Pelin Esmer ve Tayfun Pirselimoglu’nun konusma yaptigi geceye, Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu ve Sinematek/Sinemaevi’nin yeniden hayata geçmesinde büyük katkilari olan Jak Salom’un yani sira Cevat Çapan, Ercan Kesal, Filiz Kutlar, Burçak Evren, Belmin Söylemez, Mustafa Ünlü, Sevin Okyay gibi çok sayida isim katildi.

“SINEMATEK SADECE KADIKÖY IÇIN DEGIL, TÜRKIYE IÇIN ÖNEMLI OLACAK” 

Sinemaseverlere seslenen Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu, nüfusun sanata yönelik ihtiyaçlarinin da karsilanmasi gerektiginin altini çizerek ‘Sinematek 1965 yilinda kuruldu. Kuruldugu zaman Istanbul’un nüfusu 1 milyon 800 bindi. 12 Eylül’de kapandiginda ise 4 milyon 800 bin. 2018’e gelindiginde nüfus 15 milyon oldu. Geçen 40 yillik süre içerisinde bir tek tiyatro, alisveris merkezleri disinda sinema yapilmadi. Istanbul gökdelenlerin, binalarin, insaatlarin yükseldigi bir kent oldu. Oysaki kentte yasayan insanlarin ihtiyaçlari arttikça artiyor. Geçmisle olan baglarin kurulmasi ve bütün bu kültür birikiminin gelecege aktarilmasi gerekiyor. Sinematek sadece Kadiköy için degil Istanbul için, Türkiye için önemli olacak’ diye konustu.

“SINEMATEK SINEMA MIRASINA SAHIP ÇIKMAK DEMEKTIR” 


5 Agustos 1965 tarihinde Onat Kutlar ve arkadaslari tarafindan Istanbul'da kurulan Sinematek Dernegi'nin kayitli ilk üyesi olan ve yillar sonra Sinematek’in yeniden Kadiköy’de kurulmasina öncülük eden Jak Salom sözlerine “Kendimi ödüllendirilmis biri gibi görüyorum” diyerek basladi. Sinematek hakkinda bilgi veren Salom, ‘Sinematek bir film kültürü kurumudur. Sinema mirasina sahip çikmak demektir. Sinematek bir arsiv koleksiyondur. Sinemayi sinema yapan her seydir’ dedi. Sinemaya gönül verenlere seslenen Salom, Türkiye’de bir sinema koleksiyonun olusmasi ve zenginlestirilmesi için çagrida bulundu. Salom ‘Sinematek umarim hep birlikte büyür, hep birlikte gelisir ve hep birlikte güzel filmlerin heyecanini tadariz’ dedi.

‘ÖNEMLI BIR EKSIKLIGI GIDERECEK BIR MUCIZE’

Yönetmen Pelin Esmer ve Tayfun Pirselimoglu Sinematek/Sinemaevi tanitim gecesinde konusma yapti. Pelin Esmer ‘Ilk Sinematek kuruldugunda daha dogmamistim. Kapandiginda ise daha çocuktum. Ama bu sefer yetistim. Kaçirdigim için çok üzüldügüm seylerden biriydi. O eksik kapandi. Katildigimiz festivallerde yabanci yönetmenler hava atiyor, hepsinin kentinde sinematek var. Simdi ben de kivana kivana anlatacagim. En kisa zamanda gerçeklesmesini ümit ediyorum’ dedi. Tayfun Pirselimoglu ise Sinematek’in kurulmasini ‘Sinema profesyonellerinin bir çati altinda konustuklari, tartistiklari, çalistiklari bir yer çok önemli. Sinemanin böyle bir seye ihtiyaci var. Bizim için çok önemli bir eksikligi ortadan kaldiracak bir mucize’ olarak degerlendirdi. Sinematek/Sinemaevi tanitim gecesi, yönetmen Ernst Lubitsch’nin 1942 yapimi ‘To Be or Not To Be’(Olmak veya Olmamak) filminin gösterimi ile son buldu.

ONAT KUTLAR ÖNCÜLÜGÜNDE KURULMUSTU 

Dünyanin farkli ülkelerinde 1930’lardan bu yana varolan sinematek gelenegi, Türkiye’de Sinematek Dernegi adi altinda Onat Kutlar, Sakir Eczacibasi, Hüseyin Bas ve arkadaslari tarafindan 1965 yilinda kuruldu. 1980 askeri darbesiyle kapanan Sinematek’in film, fotograf, afis ve kitap arsivi de yok oldu. Bugün ise Türk ve dünya sinemasinin birikimi Sinematek Dernegi’nin ilk resmi üyesi olan Jak Salom’un girisimiyle yeniden hayat bulacak.

INSAAT TÜM HIZIYLA SÜRÜYOR 

Sinema izleyicisine düzenli ve sistematik programlarla, sinema tarihine mal olmus yerli ve yabanci sinemadan örneklerin sunulacagi Sinematek/Sinemaevi 2018’in son aylarindan itibaren Kadiköy Yogurtçu Parki yakinlarinda yepyeni bir binada hayata geçecek. Temeli atilan ve insaati tüm hiziyla devam eden Sinematek/Sinemaevi binasinda bütün teknik yeniliklerle donatilmis 200 kisilik bir salon bulunacak.

SINEMA KÜLTÜRÜNÜ KORUMAK VE YAYMAK AMACIYLA KURULDU

Kadiköy’ün sosyal hayatina yeni bir soluk getirecek Sinematek/Sinemaevi’nde, sessiz sinema döneminden günümüze kadar çekilmis filmler bir araya getirilerek, bir film arsivi olusturulacak. Ayrica Sinemaevi'nde gösteriler, sergiler, sinema sanati ile ilgili seminer, sempozyum ve konferanslar, sinema insanlariyla sohbetler düzenlenecek. Bu mekân eski ile yeni arasinda köprü olusturma görevi ve anlayisiyla kapilarini bütün sinemacilara ve sinemaseverlere açik tutacak.

SINEMATEK NEDIR?

Sinematek/Sinema Evi bir sinema kültürü¨ kurumudur. Sinema yapitlarini koruma altina alir, bu konuda arastirmalar yapar ve yaptirir, sinema ku¨ltu¨ru¨nu¨ yaymak için gösterimler düzenler.
Sinema ile ilgili her türlü¨ film, fotograf, belge, aygit ve benzerlerini uluslararasi standartlarda arsivler, ayni konularda çalisan uluslararasi kurum ve kuruluslarla iliski kurar.
Sinematek ayni zamanda bir Sinemaevi’dir. Ülkemizin sinema sanatçilari Sinemaevi’nde toplanabilir, filmlerini basina tanitabilir, gösterebilir, ilk gösterimlerini yapabilirler.
Sinematek filmleri haftada alti gu¨n, gu¨nde iki seans, orijinal dillerinde ve Tu¨rkçe altyazili olarak “ara”siz gösterir. Her filmle beraber izleyicilere filmle ilgili bir bilgi notu sunulur.
Programlarinda bu¨yu¨k sinema klasiklerine göru¨lmesi zor veya mu¨mku¨n olmayan eski ve ilginç ilk filmlere yer verir. Tu¨rk sinemasinin eski ve yeni filmlerinden örnekler sunar.
Sinematek sergiler açar, seminerler, atölyeler, konferanslar du¨zenler.
Bu¨tu¨n du¨nyada bu¨yu¨k yankilar uyandirdiklari halde u¨lkemizde gösterim imkâni bulmayan yönetmenlerin filmlerini, sinemalarda hiç filmi gösterilmemis veya pek az gösterilmis u¨lkelerin sinemalarini tanitir. Sinematek’in kitapligi arastirmacilarin kullanimina açiktir. Ögrenciler ve arastirmacilar, çalismalari için gerekli gördükleri filmleri, film izleme köselerinde izleyebilirler.
Film türleriyle ilgili toplu gösteriler yapar. Sinema sanatina damgasini vurmus ünlü akimlarin örneklerini özel programlar ve bilgilendirici brosürlerle sunar. Belgesel ve kisa film programlari sunar. Sinematek’in kitapligi arastirmacilarin kullanimina açiktir.
Filmlerden önce ve sonra, herkes izlenimlerini, her türlü tartismaya açik yazlik ve kislik kafede tanidik tanimadik herkesle paylasabilir.

 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/1527328745_DSC_1370-97056f4e-1401-4119-a5b0-f5575a8af2d0.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/1527328745_DSC_1367-30f8108f-79a1-479b-9f06-8d75b3923e4e.jpg