Home IconarrowHaberlerarrowTarih, Felsefe ve Edebiyat’ın Adresi Tesak’ta Aralık Ayı Söyleşileri
Kadıköy Güncel

Haberler

Tarih, Felsefe ve Edebiyat’ın Adresi Tesak’ta Aralık Ayı Söyleşileri

cover photo

Kadiköy’ün yasayan kütüphanesi Kadiköy Belediyesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi’nin (TESAK) Aralik ayi programinda edebiyat konusmalarindan çarsamba aksamüstü söylesilerine, çagdas felsefe söylesilerinden psikanaliz toplantilarina kadar pek çok konuda ücretsiz söylesi yer aliyor.

Çarsamba Aksamüstü Söylesileri: Arap Kizi Neden Camdan Bakiyor?

TESAK’ta 7 Aralik Çarsamba günü saat 18.30’da gerçeklesecek Çarsamba Aksamüstü Söylesileri’nin konugu gazeteci - yazar Ümit Bayazoglu olacak. Kadiköy Belediyesi Kültür ve Sosyal Isler Müdürü Alisan Çapan’in moderatörlügünü yapacagi söyleside Bayazoglu Osmanli topraklarinda 19. yüzyila dek görmezden gelinen köle ticaretini, harem agalarini, ev kölelerini, cariyeleri, zenciligin ve köleligin edebiyattaki yansimalarini ve Türkiye’ye yerlesmis Afrika kökenli insanlarin hikayelerini meraklilarina anlatacak.

Persembe Edebiyat Konusmalari

Persembe Edebiyat Konusmalari 8 Aralik Persembe günü saat 18.30’da yazar Kaya Tanis’in moderatörlügünde yazar Ayça Güçlüten’i agirliyor. Söylesi Güçlüten’in son kitabi Gönül Tufan’i üzerinden gündelik yasamin merkezinde durup anlatinin kenarinda kalan karakterlere, bu karakterlerin kurmacadaki temsillerine, yazarin bu temsillerdeki konum ve konforuna odaklaniyor. Programin 15 Aralik Persembe günkü konugu ise yazar Prof. Dr. Mehmet Samsakçi olacak. Samsakçi 100 Yil Sonra Atesten Gömlek Romani’na Bakmak adli söylesisinde edebiyatseverlerle bulusacak ve Milli Mücadele Dönemi’ne iliskin ilk metinlerden olan Atesten Gömlek’in, yüzyil sonra edebiyat açisindan ne ifade ettigini irdeleyecek. 

Psikanaliz Toplantilari

Aralik ayinin psikanaliz toplantisi “Kayginin Konumu ve Islevi Psikanalizde Direnç ve Savunma Mekanizmalariyla Nasil Çalisir?” konu basligiyla 14 Aralik Çarsamba günü saat 18.30’da. Terapist, psikanalist Tarik Cemre Agsar ve psikolog Baver Merih’in konusmaci olacagi programda kayginin direnç ve savunma mekanizmalariyla iliskileri, direnç ve savunma mekanizmalarinin klinikte nasil anlasildigi, tanindigi ve çalisildigi üzerine durulacak. 

Çagdas Felsefe Söylesileri

TESAK’ta Çagdas Felsefe Söylesilerinin yürütücülügünü MSGSÜ Felsefe Bölümü ögretim üyesi Kurtul Gülenç üstleniyor. Gülenç’in aralik ayi konugu yine ayni bölümün Sistematik Felsefe ve Mantik Anabilim Dali’nda akademik çalismalarini sürdüren Cem Kamözüt olacak. Kamözüt 21 Aralik Çarsamba günkü söylesisinde bilim felsefesi ile yasadigimiz çagin en önemli belirleyicilerinden küresel salgin arasindaki iliskilere ve pandemiye iliskin felsefi tartismalara odaklanacak.  

Siir Eylem: Ekofeminist Söylesiler

Yazar Nilay Özer'in moderatörlügünü yaptigi Bir Hakikat Üslubu: Emel Irtem Siirinde Bilgelik ve Ironi baslikli söylesinin konugu yazar Emel Irtem olacak. Irtem 22 Aralik Persembe günü saat 18.30’da yapacagi söylesisinde bugüne kadar yazdigi kitaplarini da referans alarak üslup üzerine odaklanacak. 

Cumartesi Söylesisi

Yazar Mevsim Yenice’nin moderatörlügünü yapacagi, yazar - senarist Ayfer Tunç ve akademisyen – yazar Murat Gülsoy’un konusmaci olacagi Dünya Edebiyati Üzerine Diyaloglar söylesisi 24 Aralik Cumartesi günü saat 14.00’de. Konusmacilar farkli cografyalarin ve zamanlarin edebiyatlariyla nasil iliskiler kurduklarini ve kendi yazma deneyimlerini konusacak.