Kadiköy ilçesinde bulunan, 1892 yilinda Anadolu Yakasi’nin havagazi ihtiyacini karsilamak için hizmete giren ve bir süre sonra atil sekilde birakilan Hasanpasa Gazhanesi, Istanbul Büyüksehir Belediyesi tarafindan yapilan restorasyonla “Müze Gazhane” olarak hayat buldu. Tesisin açilisini IBB Baskani Ekrem Imamoglu görkemli bir törenle yapti.
Türkiye’nin en önemli endüstriyel kültür miraslarindan biri olan Kadiköy’deki tarihi Hasanpasa Gazhanesi, IBB tarafindan yapilan restorasyonun tamamlanmasinin ardindan, 9 Temmuz Cuma günü görkemli bir törenle açildi. IBB Baskani Ekrem Imamoglu’nun açilisini yaptigi törene, IBB Genel Sekreter Yardimcisi Mahir Polat, Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, Kartal Belediye Baskani Gökhan Yüksel, siyasi partilerin ilçe temsilcileri, IBB Meclis Üyeleri, Gazhane gönüllüleri ve Kadiköylüler katildi.
Program, IBB Genel Sekreter Yardimci Mahir Polat’in Hasanpasa Gazhane binasinin tarihini ve restorasyonu tamamlanarak Müze Gazhane'ye dönüsüm sürecini anlatmasiyla basladi. Polat, Hasanpasa Gazhanesi’nin geçmiste Istanbul’un, basta aydinlatma için olmak üzere yakit ihtiyacinin karsilandigi önemli yapilardan biri oldugunu, bundan tam 130 yil sonra Istanbullular için yeni bir sosyokültürel ve sanatsal merkez olmaya hazir oldugunun altini çizdi.
“Hasanpasa Gazhane artik kültüre, sanata, bilime isik tutacak”
Istanbul’un kültür sanat yasamina ve kültür sanatin odak noktasi olan Kadiköy’e kazandirilan tesisde iklim ve karikatür müzesi, çocuk bilim merkezi, sergi alanlari, tiyatrolar, kütüphaneler, oyun ve etkinlik alani ile diger sosyal alanlarin yani sira iklim krizi temali kalici sergi, atölye binasi, restoran, kafe gibi yapilar yer aliyor.
Toplam 32 bin metrekarelik alani kapsayan tesisin açilisinda konusan Ekrem Imamoglu tesisin kültüre, sanata, bilime isik olacagini söyledi ve sözlerini söyle sürdürdü: “130 yillik endüstri mirasimizin bu güzel baslangicini, Hasanpasa Gazhanesi’ni bugün kültür sanat yasamina katmanin keyfini ve gururunu yasiyoruz. Yillar boyu Istanbul’a enerji ve isik veren gazhane, bundan sonra Istanbullularin kültürel ve sosyal hayatina isik tutacak. Sosyal hayatin merkezi haline gelecegine, Kadiköy’den Istanbul’a herkesin ilgisine mazhar olacagina simdiden inancim çok yüksek. Bu mücadeleye dünden bugüne emegi geçmis, bu sürece katki sunmus herkese tesekkür ederim.” dedi.
“Gazhane hem tarihsel, hem de toplumsal bellegimizdir.”
Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, Kadiköy ilçesinde böyle bir tesisin açilisindan duydugu memnuniyeti dile getirdi ve sözlerini söyle sürdürdü: “Gazhane’nin, Kadiköy için bir müze, bir kültür merkezi olmaktan öte bir anlami var. Gazhane, bizim hem tarihsel hem de toplumsal bellegimiz. 1993’ten beri kullanilmayan ama Kadiköylü’nün sürekli bir iliski kurdugu, hatirinda tuttugu kocaman bir ani. Islevi ve mimarisiyle bir dönemin tanigi. Bu bölgenin, yaklasik 100 yillik atesi, isigi Gazhane. 23 Haziran seçimleri sonrasi, Büyüksehir Belediyesi’nde gerçeklesen köklü zihniyet degisimiyle birlikte, Kadiköy’ün de çehresi degismeye basladi. Önce Kurbagalidere’nin temizligi, Rihtim projesi için ilk adimin atilmasi ve finalde Müze Gazhane’nin halkla bulusmasi, bütün bunlarin hepsi, zihniyet degisikliginin en güzel isareti bize göre. Müze Gazhane’nin açilisiyla birlikte, yillardir bu çileyi çekmek zorunda birakilan Hasanpasa’nin da çilesi bitecek, çehresi degisecek. Bizim mücadelemiz, yillardir kendi halkini oyalayan, olani oldurmayan zihniyetleydi. Iste o muhtesem zihniyet degisikliginin sonunda, simdi olmayani olduran, 16 milyona hizmet siariyla yoluna devam eden bir Büyüksehir Belediye Baskani var.” dedi.
Istanbul Kent Orkestrasi’nin verdigi konserle devam eden açilis programi isik ve lazer gösterisiyle son buldu.
Isletme imtiyazi Kültür AS tarafindan devralinan bu endüstri mirasi, bölge halki ve akademik çevrelerin de büyük çabalariyla, bir kültür sanat merkezine dönüserek yoluna Müze Gazhane olarak devam edecek. Müze Gazhane’nin 32.000 metrekarelik yerleskesi; 6 sergi/müze salonu, 2 tiyatro/konser salonu (Sehir Tiyatrolari), Performans stüdyolari, Kütüphane, Kitapçi (Istanbul Kitapçisi), 3 yeme/içme alani, Atölyeler, Ortak çalisma alanlari ve Kapali otoparka ev sahipligi yapiyor.