Home IconarrowHaberlerarrowTAŞYAPI’NIN KAÇAK İNŞAAT İSKANI İPTAL EDİLDİ
Kadıköy Güncel

Haberler

TAŞYAPI’NIN KAÇAK İNŞAAT İSKANI İPTAL EDİLDİ

cover photo

 

Kadiköy Belediyesi’nin parklarina, kültür merkezlerine ve camilerine haciz gönderen Tasyapi’nin iskani mahkeme tarafindan iptal edildi.  

Kadiköy’de Meteoroloji arsasi olarak bilinen araziye yaptigi 45 katli 4 gökdelende ruhsata aykiri toplam dokuz bin metrekare kaçak insaat bulunan Tasyapi’nin, Çevre ve Sehircilik Bakanligi’ndan aldigi iskan mahkeme tarafindan iptal edildi.

Kadiköy Belediyesi ekipleri tarafindan tespit edilen kaçak insaatla ilgili islem yapilmis ve bu kusurlarin giderilmesi istenmisti. Tasyapi 9 bin metrekare kaçak insaat ile ilgili herhangi bir islem yapmadigi gibi Çevre ve Sehircilik Bakanligi’na basvurarak iskan ruhsati almisti. Bakanliktan alinan iskan ruhsatina itiraz eden Kadiköy Belediyesi konuyu yargiya tasidi.

Istanbul Bölge Idare Mahkemesi 4. Dava Dairesi’nde görülen davada mahkeme Kadiköy Belediye’sinin hakliligina hükmederek yürütmeyi durdurma karari verdi. Yürütmeyi durdurma kararinin ardindan Istanbul 3. Bölge Idare Mahkemesi’nde görülen  davada Tasyapi’nin usulüne aykiri olarak yaptigi 9 bin metrekarelik insaata verilen iskanin iptal edilmesine karar verildi.

Kararda su ifadeler yer aldi:”Belediye tarafindan tasinmaz üzerinde yapilan denetimlerde ruhsata aykiriliklarin tespit edildigi ve yapi tatil tutanaklarinin tanzim edildigi, bu dogrultuda para cezalarinin ve yikim kararlarinin verildigi bu islemlere karsi açilan davalarin reddedildigi açik olup, yapi ruhsatinin Çevre Bakanligi birimlerince düzenlenebilmesi için talebin yönetmelik hükmü geregi mevzuata uygun kosullarin gerçeklesmesi durumunda mümkün iken, davaci belediye tarafindan tespit edilen eksikliklerin giderimemesine karsi davali Çevre ve Sehircilik Bakanliginca verilen davaya konu tadilat ruhsati ve yapi kullanma izin belgesinde yasal isabet görülmemistir.”

 Çevre ve Sehircilik Bakanliginca verilen ruhsatin prosedüre uygun olmadiginin belirtildigi kararda “dava konusu islemin iptaline karar verilmistir” karari verildi. 

 “HIÇ KIMSE YURTTASLARIMIZIN HAKKINI GASP EDEMEZ”

Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu ilgili firmanin Kadiköy Belediyesi aleyhine açtigi ve bilirkisi raporuyla kazandigi tazminat davasinin da bu mahkeme kararinda etkili olacagini düsündügünü belirterek sunlari söyledi. “Mahkeme 9 bin metre kare insaatin kaçak olduguna karar vererek iskani iptal etti. Yani ortada Kadiköy Belediyesi tarafindan yapilan bir yanlislik yok. Kaçak insaat var. Bu ayricalikli firma açtigi tazminat davasinin sonucu olarak Kadiköylülerin kullandigi parklara, camilere haciz gönderdi. Ve sonra bunu da ortada belgeler varken bunu inkar etti. Biz hukuka inaniyoruz.  Mahkemenin bu karariyla bizim tazminat davasi kararina itirazimizin da kabul edilecektir. Bu süre içinde haciz isleminden dolayi kamu hizmetlerinde herhangi bir aksama olursa bununla ilgili de yasal islem baslatacagiz. Bu ülkede hiç kimsenin bize gözdagi vererek yurttaslarimizin hakkini gasp etmesine izin vermeyecegiz.”

KADIKÖYLÜLERDEN HACIZ ISLEMINE TEPKI

Kadiköy Belediyesi’ne bilirkisi raporu ile verilen tazminat cezasi ve ardindan Tasyapi’nin aralarinda kültür merkezleri, parklar, muhtarlik binalari ve camilerinde bulundugu 25 tasinmaza  haciz islemi baslatmasi  Kadiköylüler tarafindan tepki ile karsilandi. Kadiköylüler ayricalikli firmanin Kadiköylülerin kamu alanlarina göz dikmesine tepkisini dile getirmek için 14 Ocak Cumartesi günü saat 14.00’de Göztepe Özgürlük Parki’nda toplanarak basin açiklamasi yaptilar.

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/K_News/Görsel-490aebd2-aace-42b9-a0e7-f5ca3eb31050.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/2-SONUÇ BÖLÜMÜ-64f7390d-1b9e-4f81-848f-d659effa9e3e.jpg