Home IconarrowHaberlerarrowTesak Nisan Ayında da Dolu Dolu
Kadıköy Güncel

Haberler

Tesak Nisan Ayında da Dolu Dolu

cover photo

Kadiköy’ün yasayan kütüphanesi Tarih Edebiyat Sanat Kütüphanesi’nin (TESAK) Nisan ayi söylesi programi belli oldu. Programda 55. Kütüphane Haftasi dolayisiyla “Osmanli Kitap Kültürü” temasiyla Kitabiyat Söylesileri de yer alacak. Türkiye’de kabare tiyatrosunun olusumuna dair yapacagi söylesiyle Türk Tiyatrosu ve Yesilçam’in duayen ismi Metin Akpinar da TESAK’da sevenleriyle bulusacak.

Çarsamba Aksamüstü Söylesileri: Roma Kültürü

Her Çarsamba 18:30’da baslayacak Tesak Çarsamba Aksamüstü Söylesileri’nin Nisan ayi temasi “Roma Kültürü” üzerine gerçeklesiyor. Söylesilerin ilk konugu Koç Üniversitesi Arkeoloji ve Sanat Tarihi Bölümü ögretim üyesi ve Suna & Inan Kiraç Akdeniz Medeniyetleri Arastirma Merkezi Direktörü Prof. Dr. Oguz Tekin olacak. Tekin “Iktidar ve Sikkeler: Roma Tarihinin ve Kültürünün Sikkelere Yansimasi” basligiyla söylesisini gerçeklestirecek. Dizinin ikinci konugu Istanbul Üniversitesi Latin Dili ve Edebiyati ögretim üyesi Prof. Dr. Bedia Demiris olacak ve Demiris “Klasik Latin Edebiyati Bize Ne Anlatir?” basligi altinda Latin edebiyatinin tarihçesini anlatacak. “Roma Uygarliginda Süren Yunan Mirasi” baslikli söylesinin konugu ise Ankara Üniversitesi Yunan Dili ve Edebiyati Bölümü emekli ögretim üyesi Prof. Dr. Tansu Açik olacak. TESAK Çarsamba Aksamüstü Söylesileri’nin Nisan ayi kapanisi Istanbul Üniversitesi Tarih Bölümü ögretim üyesi ve eskiçag tarihi uzmani Dr. Gürkan Ergin ve Istanbul Üniversitesi Latin Dili ve Edebiyati Bölümü ögretim üyesi Dr. Ekin Öyken olacak ve “Roma Cumhuriyeti Gerçekten Bir Cumhuriyet miydi?” sorusunu irdeleyecekler.

Persembe Edebiyat Konusmalari

Her Persembe 18:30’da düzenlenen Edebiyat Konusmalari Tiyatrobilimci, dramaturg, yazar Beliz Güçbilmez’in “Kurmaca Dünya ve Metinlerarasililik” temasi üzerine yapacagi konusmayla basliyor. Serinin ikinci hafta konugu “Octavio Paz ve Meksika Edebiyati” konulu söylesisi ile Yazar Oguz Demiralp olacak. Ankara Üniversitesi Iletisim Fakültesi ögretim üyesi, edebiyat arastirmacisi Jale Özata Dirlikyapan’in yapacagi söylesinin konusu ise “Ayhan Geçgin’i Tanpinar’la Birlikte Okumak: Modern Yüce / Postmodern Yüce”. Nisan ayi, Persembe Edebiyat Konusmalari halk edebiyati arastirmacisi, egitimci, editör Sabri Koz’un “Türkçe Söyleyen Ermeni ve Karamanli Halk Sairleri” üzerine yapacagi söylesi ile kapanis yapacak.

Cumartesi Söylesi Dizisi

TESAK’ta her Cumartesi saat 14:00’de Cumartesi Söylesileri Nisan ayinda da devam ediyor. Söylesi dizisinin ilki Burçak Evren’in konusmaci olacagi “Sinemayi Okumak” basligiyla olacak. Dizinin ikinci hafta konuklari Tuncay Birkan ve Yalçin Armagan olacak. Birkan ve Armagan, “Cumhuriyet’in erken dönemlerinden itibaren bir ‘meslek’ olarak yazarlik” konusunu irdeleyecek. Istanbul Arastirmalari Enstitüsü Osmanli ve Cumhuriyet Arastirmalari Bölüm Yöneticisi ve kültür tarihçisi Ekrem Isin “Bir Içecekten Daha Fazla: Kahve ve Kahvehanelerin Toplumsal Tarihi” konulu söylesiyi gerçeklestirecek. Dizinin Nisan ayinin kapanis konugu Türk Tiyatrosu ve Yesilçam’in duayen ismi Metin Akpinar olacak ve Türkiye’de kabare tiyatrosunun olusumunu anlatacak.

Felsefe Söylesileri

Kadiköy Belediyesi, IMEV (Istanbul Maltepe Egitim Vakfi) ve Maltepe Üniversitesi isbirligiyle 19’uncusu gerçeklesen Felsefe Söylesileri’nin Nisan ayi temasi “Felsefe Açisindan Özne” olarak belirlendi. Ilki 6 Nisan’da baslayacak söylesinin konugu Prof. Dr. Betül Çotuksöken olacak ve “Insan Ontolojisinde Özne” baslikli konusmasiyla felsefe meraklilariyla bulusacak. 13 Nisan’da yapilacak söylesinin konugu Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü ögretim üyesi Dr. Bergen Coskun Özüaydin olacak ve “Tarihsel Öznenin Bunalimi” temasini isleyecek. Dizinin 27 Nisan’da yapilacak son konugu ise Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü ögretim üyesi Doç. Dr. Güncel Önkal olacak. Önkal “Kentteki Özne” baslikli konusmasinda insanin düsünme, bilme ve eyleme öznesi olarak kendi yasam alani olan kentle kurdugu iliski üzerine deginecek.

55. Kütüphane Haftasi’nda Kitabiyat Söylesileri

Sehir Üniversitesi Türk Dili ve Edebiyati Bölüm Baskani Doç. Dr. Berat Açil ve Marmara Üniversitesi Bilgi ve Belge Yönetimi Bölümü ögretim üyesi Dr. Filiz Digiroglu’nun konusmaci olarak katilacagi TESAK Kitabiyat Söylesisinde Osmanli kitap kültürü ele alinacak. 55. Kütüphane Haftasi’na denk gelen ve 5 Nisan Cuma saat 18:30’da baslayacak bu söylesiye katilim 25 kisiyle sinirli ve basvuru için [email protected]’a mail atmak yeterli.

 

TESAK: Caferaga Mahallesi Rihtim Caddesi No:2/3 Eski Baskanlik Binasi (Besiktas iskelesi Karsisi) Kadiköy/ Istanbul - (216) 337 86 54-55 - http://www.kbtesak.org/

 

 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Tesak Burcak Evren (1)-8838e68a-311e-4eb4-a59c-07152c558cc1.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Tesak Kitabiyat (1)-355f44f9-8803-49cd-8850-9625b8ee5246.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Tesak Persembe Edebiyat (1)-b18dbf94-c981-4321-9850-b6b0400da390.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Tesak (1)-c1b89461-5258-4c9d-9f54-c13d80408a43.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Tesak (2)-69fe749c-2da0-4e56-bc03-0c75017d06b9.jpg