Home IconarrowHaberlerarrowTürkiye’nin İlk Afet Eğitim Parkı Kadıköy’de Açıldı
Kadıköy Güncel

Haberler

Türkiye’nin İlk Afet Eğitim Parkı Kadıköy’de Açıldı

cover photo

Dogal afetler konusunda halki bilinçlendirmek, afet esnasinda yapilmasi gerekenleri ve afet sonrasinda alinabilecek önlemleri uygulamali bir sekilde anlatabilmek amaciyla düzenlenen “Kadiköy Belediyesi Afet Egitim ve Bilinçlendirme Parki” törenle açildi. “Dünya Afet Riskleri’nin Azaltilmasi Günü”nün de içinde bulundugu haftada açilisi yapilan ve afet sonrasi toplanma alani olarak da kullanilacak parkta, deprem simülasyonunun yer aldigi deprem deneyim odasindan, 5 boyutlu sinemaya, yangin simülasyonundan oyun alanlarina afet bilincine yönelik birçok aktivite bulmak mümkün.

 

Kozyatagi Mahallesi Saniye Ermutlu Sokak’ta bulunan parkin açilisina Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu’nun yani sira CHP Istanbul eski milletvekili Prof. Dr. Haluk Eyidogan ve çok sayida sivil toplum kurulusu temsilcisi katildi. Açilista ayrica CHP Genel Baskani Kemal Kiliçdaroglu, CHP Genel Sekreteri Akif Hamzaçebi, CHP Genel Bakan Yardimcilari Seyit Torun ve Tuncay Özkan, CHP Trabzon Milletvekili Ahmet Kaya, CHP Tokat Milletvekili Kadim Durmaz ve Istanbul Valisi Vasip Sahin’in tebrik mesajlari okundu.

 

“HALKIN IHTIYAÇLARI ÖNCELIKLI OLMALI”

Törende konusan Aykurt Nuhoglu, “1999 yilinda yasanan depremde toplanma alani olarak kullandigimiz bir alanda simdi yüksek binalar yer aliyor. Özellikle hizli bir insaatlasmanin oldugu bir durumla karsi karsiyayiz. Bu nedenle de parklar, kamusal alanlar, toplanma alanlari yok olmak üzere. Biz kamusal alanlarin satilmasina karsiyiz. Bu alanlarin gelir olarak düsünülmemesi gerektigini defalarca söylememize ragmen milyarlarca dolarlik kamu arazileri hem Istanbul’dan hem de Türkiye’nin her tarafinda satildi. Bu afet egitim parkimiz ile çocuklarimiza, Kadiköylülere tüm parki ziyaret edenlere afetler hakkinda egitim vererek gelecege kendimizi hazirlamak zorundayiz. Ayrica mahallelerdeki gönüllü yapilanmalari da önemsiyoruz. Bu anlamda biz yerel yönetimler olarak toplumun örgütlenmesine destek vermeliyiz. Ancak bu örgütlenmelerle olasi afetler karsisinda kendimizi koruyabiliriz. Siyaset, halkin sorunlarina çözüm üretmeli ve halkin ihtiyaçlarina yönelik gündem yaratmali” dedi.

 

KADIKÖY BELEDIYESI 12 STK ILE ‘ORTAKLIK PROTOKOLÜ’ IMZALADI

Kadiköy Belediyesi, afetle mücadelede sadece “Kadiköy Belediyesi Afet Egitim ve Bilinçlendirme Parki”ni açarak degil, yetki alani Kadiköy’de afete yönelik çalismalar yürüten sivil toplum kuruluslari ile el ele verdi. Kadiköy’de gönüllü katilimini arttirmak ve tüm afetlerin(deprem, sel, taskin vb.) her evresinde, afeti yönetebilmek ve destek verebilmek için 12 sivil toplum kurulusu ile “Kadiköy Ilçesi Afet Çalismalari Ortaklik Protokolü”nü imzaladi. Bu sivil toplum kuruluslari söyle: Uluslararasi Mavi Hilal Insani Yardim ve Kalkinma Vakfi, Denizde Arama Kurtarma (DAK-SAR), Tesisat Teknolojileri Egitim Arastirma Dernegi(TESIDER), Marmara Üniversitesi Sivil Savunma Kulübü, Birlesik Arama Kurtarma Dernegi(BKSAR), Medikal Arama Kurtarma Dernegi (MEDAK), Hayata Destek Dernegi, Lions Kulübü, Nirengi Dernegi, Türk Mühendis ve Mimar Odalari Birligi(TMMOB), Kadiköy Belediyesi Gönüllüleri, Mavi Kalem Sosyal Yardimlasma ve Dayanisma Dernegi.

 

PARKIN MÜDAVIMLERI ÇOCUKLAR OLACAK 

Dogal afet egitimlerinin verilmeye baslandigi parkin amaçlari arasinda dogal afetlerin olusumlarini, afet esnasinda yapilmasi gerekenleri, afet öncesinde ve sonrasinda alinabilecek önlemleri çesitli simülasyonlarin da yardimiyla uygulamali bir sekilde anlatiliyor. Kadiköy Belediyesi çalisanlarina, Kadiköylü yetiskinlere ve çocuklara yönelik egitim ve etkinlikler Kadiköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takimi egitmenleri tarafindan yürütülüyor. Her yastan ve meslekten afet konusunda bilinçlenmek isteyen yurttaslara açik olan parka en büyük ilgi çocuklardan. Parkta özellikle çocuklara yönelik, afetlerde davranis sekilleri konusunda bilinçlendirmek ve güvenli yasam kültürü olusturmalarina katki saglamak amaciyla afet öncesinde, sirasinda ve sonrasinda yapabilecekleri hakkinda uygulamali egitimler veriliyor. Afet Egitim ve Bilinçlendirme Parki’nda “Deprem Deneyim Odasi”, “5 Boyutlu Sinema”,  “Interaktif Portatif Yangin Simülasyonu”  ile yetiskinler için atölyeler, sivil toplum kuruluslari egitimi ve etkinlikleri, grup ziyaretleri ve açik alan oyunlari yer aliyor.

 

DEPREM DENEYIM ODASI

Depremin nasil olustugu, deprem sirasinda ve sonrasinda neler yapilmasi gerektiginin uygulamali olarak anlatildigi Deprem Deneyim Odasi’nda deprem simülasyon sistemi ile ülkemizde ve dünyada olmus bazi hasar verici depremler gerçege yakin olarak yansitiliyor. Düsebilecek esyalardan korunmak için mobilyalarin sabitlenmesinin önemi, deprem sirasi ve hemen sonrasinda dogalgaz, su ve elektrigin neden ve nasil kesilmesi gerektigini tecrübe ediliyor.

 

 

 

5 BOYUTLU SINEMA

Sinemada katilimcilara yaklasik 6 dakika süren egitim filmi ile afet plani, düserek zarar verebilecek esyalarin sabitlenmesi, afet çantasi, artçi depremler ve davranis sekilleri gibi deprem öncesi, deprem sirasi ve sonrasinda neler yapilmasi gerektigiyle ilgili birçok konu anlatiliyor.

 

 

 

INTERAKTIF PORTATIF YANGIN SIMÜLASYONU

Yangin ve çesitleri, yangina nasil müdahale edilmesi gerektigi, yangin söndürme ekipmanlarinin kullanimi, kisisel güvenlik önlemleri, yangina müdahale etme becerilerinin gelistirilmesi gibi konularda uygulamalar yapiliyor.

 

 

 

 

ÇOCUKLAR AFETE OYUNLA HAZIRLANIYOR

Kadiköy Belediyesi Kentsel Arama Kurtarma Takimi egitmenleri tarafindan hazirlanan oyunlar ve etkinlikler de katilimcilarin afetler hakkinda bilinç düzeyinin artirilmasini hedefliyor. ‘Afet Çantami Topluyorum’, ‘Esini Bul Afet Çantani Hazirla’, ‘Ailece Kamptayiz’, ‘Dumandan Kaçis’ gibi oyunlar bunlardan bazilari. 

 

PARK MOBILYALARI ALISILMISIN DISINDA

‘Afet Egitimi ve Bilinçlendirme Parki’nda yer alan banklar, oturma ve dinlenme amacinin disinda ocak-depo görevi de görüyor. Banklarin içinde yer alan battaniyeden el fenerine, tencereden ipe kadar pek çok malzeme afet sonrasi süreçte hayat kurtarici bir özellik tasiyor. Parkta bulunan kamelyalar ise çadir olarak dönüstürülebiliyor. Ayrica afetlerin etkilerini en aza indirmek için çesitli bilgilerin paylasildigi Afet Egitim Parki’nda solar panel aydinlatma ve sarj istasyonlari da yer aliyor.

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_7509 (Custom)-6f54445a-547c-4127-8663-54a676e8f64d.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_7361 (Custom)-3baf126c-e327-486a-bfcb-6bbb37559b23.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_9042 (Custom)-f44125a5-4b6d-4f1e-a96c-b1b297d99365.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_8998 (Custom)-65389c07-4f5a-4534-a28f-6431f29ac104.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_8807 (Custom)-5766e3f2-af22-4ed0-917c-c35184e8c7a1.jpg