Home IconarrowHaberlerarrowTürkiye’nin ilk ‘Kadın Yaşam Evi’ açıldı
Kadıköy Güncel

Haberler

Türkiye’nin ilk ‘Kadın Yaşam Evi’ açıldı

cover photo

Türkiye’de ilk kez, Kadiköy Belediyesi tarafindan kurulan ‘Kadin Yasam Evi’ projesi ile siddete maruz birakilan kadinlar 12 yasindan büyük oglu veya özel gereksinime ihtiyaci olan çocuklari ile birlikte kalabilecek.

Siginma evlerine giden kadinlar, mevzuat geregi, 12 yasindan büyük ogullarini yanlarinda götüremiyor, çocuklarini ya siddet ortaminda birakmak ya da devlet korumasina vermek zorunda kaliyor. Siginma evine özel gereksinimi olan çocuklariyla kabul edilen kadinlar ise ortak yasam kurallari geregi ciddi zorluklarla karsilasiyor. Siddete maruz birakilan kadinlar çocugunu kurum bakimina vermek istemedigi ve çocugundan ayrilmak istemedigi için siddet ortaminda hayatina devam ediyor. Bu nedenle, kadin ve beraberindeki çocuklarin güçlendirilmesi ve siddet döngüsünün sonlandirilmasi amaciyla Kadiköy Belediyesi ilk kez Kadin Yasam Evi’ni hayata geçirdi.

“KADINLAR OGULLARINDAN AYRILMASINLAR DIYE”

‘Siddete Maruz Birakilan Kadinlar Ogullarindan Ayrilmasinlar Diye’ sloganiyla baslatilan ‘Kadin Yasam Evi’ projesi Kadiköy Belediyesi Khalkedon Fenerbahçe Sosyal Tesislerinde düzenlenen basin toplantisi ile tanitildi. Kadin gazetecilerin katilimiyla gerçeklesen toplantida konusan Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, “Istanbul Sözlesmesi tartismalarinin gölgesinde, bugün kadina siddetle mücadelede önemli bir politikanin hayata geçirilmesi için buradayiz. Mevzuata göre siginma evine giden kadinlar, oglu 12 yasindan büyükse yaninda götüremiyor, çocugunu kurum bakimina birakmak zorunda kaliyor. Bir cesaret atildigi yeni hayatina çocugu olmadan devam etmek durumunda kaliyor. Biz, hem anne hem de çocuk açisindan yaralayici bu durumu telafi etmek istedik. Kentsel dönüsüm nedeniyle tapusu Belediyeye geçen 6 daireyi pilot çalisma olarak yasam evine dönüstürmeye karar verdik. Bu evler kadinlar yeni bir hayata baslayincaya, kendilerini hazir hissedinceye kadar, belli bir süre kadin ve çocuga tahsis edilecek. Kadin Konukevleri yönetmeliginde, kadin ve çocugun yüksek yararina olacak yasam evleri için yasada inisiyatife birakilan bir sorumlulugu ilk kez üstlenerek adim atiyoruz” diye konustu. Proje ile amaçlananin kadinlara sadece bir ‘yer’ saglamak olmadigini vurgulayan Obadasi, kadin siginma evi ve yasam evlerinde kalan kadinlarin istihdami için, Türkiye’nin ünlü sef ve asçilari ile ‘Anadolu Mutfagi’na yönelik mutfak egitimlerinin, Kadin Emegini Degerlendirme Vakfi(KEDV) ile yasli bakim hizmetleri egitimlerinin yürütülecegini aktardi. Istanbul Sözlesmesi tartismalarina da deginen Odabasi, “Istanbul Sözlesmesi’nin hayata geçmesi ile Türkiye’nin kanayan yaralarindan birine müdahale etme sansimiz olacak. Iste tam bu nedenle Istanbul Sözlesmesi’nden geri dönüs yok. Bugün baktigimizda ülkenin en iyi muhalefetini kadinlar yapiyor. Kadinlar bugün, sesini çikarmaya bile korkan kalabaliklara inat direniyor, toplaniyor, seslerini yükseltiyor. Sosyal medyanin gücünü kullaniyor, dayanisiyor, bir siyasetçi olarak beni her gün daha da umutlandiriyor. Biliyorum ki bu ülkede çok sey degisecek ve bunun en büyük mimari kadinlar olacak” dedi.

KADINLAR SÖNIM TARAFINDAN YÖNLENDIRILECEK

Diger kurumlara emsal teskil etmesi amaçlanan proje ile kentsel dönüsüm nedeniyle tapusu Belediyeye geçen 6 daire pilot çalisma olarak yasam evine dönüstürüldü. Kadin ve çocuguna tahsis edilen ve fatura giderleri ile ev esyalarinin belediye tarafindan karsilanan evde, kadinlar yeni bir yasam kurana kadar, çocuklarindan ayrilmak zorunda kalmadan geçici olarak konaklayacak. Bu evlerde konaklayacak kadin ve beraberindeki çocuklarin kabulü, Kadin Konukevleri yönetmeliginde oldugu gibi Siddet Önleme ve Izleme Merkezi (SÖNIM) tarafindan uygun görülen ve yönlendirilen kadinlar olacak.  

YÖNETMELIK MADDESINE DAYANIYOR

Kadiköy Belediyesi’nin bünyesinde hizmet veren kadin siginma evine bagli olarak yürütülecek ‘Kadin Yasam Evi’ projesi, Kadin Konukevleri yönetmeliginde yer alan ama uygulanmayan 13/1-c maddesine dayaniyor.

Kadin Konukevlerinin Açilmasi ve Isletilmesi Hakkinda Yönetmelik’in 13/1-c maddesi söyle: ‘Oniki yasindan büyük erkek çocugu olan kadinlar ile engelli çocugu bulunan kadinlar ise, can güvenligi riski olmamak kaydiyla, talep edilmesi ve gerekli olduguna dair sosyal inceleme raporuna istinaden, SÖNIM tarafindan uygun görülmesi halinde, kira ve iasesi karsilanmak üzere bagimsiz bir ev kiralanmak suretiyle barindirilmasi yoluna gidilir. Kiralanacak evlerde 6 nci maddenin üçüncü fikrasinda yer alan belgeler aranir. Kiralanacak konutlara iliskin kira, depozit ve diger cari giderler konukevi bütçesinin ilgili kalemlerinden ödenir. Kadinlar ve beraberindeki çocuklar konukevi hizmetlerinden bu evde yararlandirilir. Evlerin, konukevine yakin çevreden, tercihen mobilyali ve her bir kisi için en az yirmi metrekare yasam alani olmasina, bulundugu ilin rayiç fiyatlari üzerinden kiralanmasina özen gösterilir. Konukevi bulunmayan ilçelerde de ihtiyaca göre bu bent kapsaminda düzenlenen ev kiralanmasi yoluna gidilebilir.’


https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/2-e7450be5-4286-41d4-8e62-f2cb540bfbe0.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/3-b4443499-4bd9-4242-a5ce-98b6564b2f53.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/4-3dc484be-b565-4db5-89b7-5e00d2a8f7f5.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/5-c0d9e76a-fe1f-463a-944d-611c26edcb9e.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/6-d81315a3-585b-4c15-9092-276689326e23.jpg