Home IconarrowHaberlerarrowTürkiye’nin İlk ‘Kadın Yaşam Evi’ Hizmet Vermeye Hazır
Kadıköy Güncel

Haberler

Türkiye’nin İlk ‘Kadın Yaşam Evi’ Hizmet Vermeye Hazır

cover photo

TÜRKIYE’NIN ILK ‘KADIN YASAM EVI’ HIZMET VERMEYE HAZIR

Türkiye’de ilk olarak Kadiköy Belediyesi’nin hayata geçirdigi “Kadin Yasam Evi” 25 Kasim Kadina Yönelik Siddete Karsi Uluslararasi Mücadele Günü’nde hizmet vermeye basliyor.

Türkiye’de ilk kez, Kadiköy Belediyesi tarafindan hayata geçirilen ve geçtigimiz yil Agustos ayinda tanitimi yapilan Kadin Yasam Evi’nin hizmet vermek için Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanligi’ndan bekledigi ruhsat çikti. Proje 25 Kasim’dan itibaren hizmet vermeye basliyor. Proje kapsaminda, siddete maruz birakilan kadinlar 12 yasindan büyük oglu veya özel gereksinime ihtiyaci olan çocuklari ile birlikte kalabilecek.

KADINLAR OGULLARINDAN AYRILMASINLAR DIYE

Kadiköy Belediyesi Sosyal Destek Hizmetleri Müdürlügü himayesinde hizmet vermeye baslayan Kadin Yasam Evleri, kadin ve beraberindeki çocuklarin güçlendirilmesi ve siddet döngüsünün sonlandirilmasi amaciyla hayata geçirildi. Sosyal Destek Hizmetleri Müdürü Duygu Adigüzel, projeye iliskin yaptigi açiklamada: “Siginma evlerine giden kadinlar, mevzuat geregi, 12 yasindan büyük ogullarini yanlarinda götüremiyor, çocuklarini ya siddet ortaminda birakmak ya da devlet korumasina vermek zorunda kaliyor. Siginma evine özel gereksinimi olan çocuklariyla kabul edilen kadinlar ise ortak yasam kurallari geregi ciddi zorluklarla karsilasiyor. Siddete maruz birakilan kadinlar çocugunu kurum bakimina vermek istemedigi ve çocugundan ayrilmak istemedigi için siddet ortaminda hayatina devam ediyor. Bu nedenle, kadin ve beraberindeki çocuklarin güçlendirilmesi ve siddet döngüsünün sonlandirilmasi amaciyla Kadin Yasam Evi’ni hayata geçirdik. Kadiköy Belediyesi Kadin Yasam Evleri’nde yeni yasama adim atan kadinlari güçlendirmek için meslek edindirme projeleri de yürütecegiz.” dedi.

KADINLAR SÖNIM TARAFINDAN YÖNLENDIRILECEK

Diger kurumlara emsal teskil etmesi amaçlanan proje ile kentsel dönüsüm nedeniyle tapusu Belediyeye geçen daireler pilot çalisma olarak yasam evine dönüstürüldü. Kadin ve çocuguna tahsis edilen ve fatura giderleri ile ev esyalari belediye tarafindan karsilanan evde, kadinlar yeni bir yasam kurana kadar, çocuklarindan ayrilmak zorunda kalmadan konaklayabilecek. Bu evlerde konaklayacak kadin ve beraberindeki çocuklarin kabulü, Kadin Konukevleri yönetmeliginde oldugu gibi Siddet Önleme ve Izleme Merkezi (SÖNIM) tarafindan uygun görülen ve yönlendirilen kadinlardan olacak. 

YÖNETMELIK MADDESINE DAYANIYOR

Kadiköy Belediyesi’nin bünyesinde hizmet veren kadin siginma evine bagli olarak yürütülecek ‘Kadin Yasam Evi’ projesi, Kadin Konukevleri yönetmeliginde yer alan 13/1-c maddesine dayaniyor.

13/1-c Maddesi: “Oniki yasindan büyük erkek çocugu olan kadinlar ile engelli çocugu bulunan kadinlar ise, can güvenligi riski olmamak kaydiyla, talep edilmesi ve gerekli olduguna dair sosyal inceleme raporuna istinaden, SÖNIM tarafindan uygun görülmesi halinde, kira ve iasesi karsilanmak üzere bagimsiz bir ev kiralanmak suretiyle barindirilmasi yoluna gidilir.”

 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/1-3327b591-e990-4962-ad71-af5213ff08a2.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/2-39702951-6da7-4c3a-91c0-9fb5bac7c9d8.jpg