Home IconarrowHaberlerarrowUğur Mumcu Özlemle Anıldı
Kadıköy Güncel

Haberler

Uğur Mumcu Özlemle Anıldı

cover photo

Kadiköy Belediyesi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti tarafindan düzenlenen, Ugur Mumcu ve tüm basin sehitlerine atfedilen “Türkiye’de Gazeteci Olmak, Gazeteci Kalmak” etkinligi, Ugur Mumcu’nun ölümünün 26’inci yildönümünde Kadiköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde düzenlendi. Tiyatro sanatçilari Tilbe Saran ve Levent Üzümcü’nün yazilarindan pasajlar seslendirdigi gecede, Ugur Mumcu’nun yaklasik 30 yil önce kaleme aldigi satirlarin bugün bile güncelligini korumasi, gelecege yönelik öngörüsü dikkat çekti.
 
24 Ocak 1993'te Ankara'da Karli Sokak'taki evinin önünde, ugradigi bombali saldiri sonucu hayatini kaybeden usta gazeteci Ugur Mumcu, ölüm yildönümünde Kadiköy Belediyesi ve Türkiye Gazeteciler Cemiyeti’nin düzenledigi “Türkiye’de Gazeteci Olmak, Gazeteci Kalmak” etkinligi ile anildi. Açilis konusmasini yapan Türkiye Gazeteciler Cemiyeti Baskani Turgay Olcayto “Ugur Mumcu’nun bugünü öngören müthis bir zekasi var. Basimiza neler gelecegi konusunda bizleri uyarmis, bizler uyanmamisiz. 26 yil önceden çok daha kötü durumda yasiyoruz.” dedi.
 
Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu ise, “Ugur Mumcu o dönemde terör kaynaklarini, cemaatleri, kaçakçiligi sikça yazdi. 26 yil sonra bugün demokrasiden uzak bir yönetimle karsi karsiyayiz. Basin hayali bir dünya yaratiyor, yok gibi. Kalemler kirilmis gibi. Ortada karamsar bir tablo var. Bizler gelecege yürürken bu güçlü kalemlerin iradesini tekrar yesertmeli, güçlendirmeliyiz” seklinde konustu.
 
TIYATRO SANATÇILARININ SESINDEN 30 YIL ÖNCESI ‘DÜN GIBI’
Tiyatro sanatçilari Tilbe Saran ve Levent Üzümcü, Ugur Mumcu’nun yaklasik 30 yil önce yazdigi yazilardan pasajlar seslendirdi. Mumcu’nun satirlarinin bugün bile güncelligini korumasi, gelecege yönelik öngörüsü izleyenleri duygulandirdi.
   
GAZETECILER UGUR MUMCU’YU VE ‘GAZETECI OLMAYI’ ANLATTI   
Gazeteci akademisyen Gökmen Karadag  moderatörlügünde Gazeteci-Yazar Altan Öymen, T24 Yayin Yönetmeni Dogan Akin, Evrensel Gazetesi Genel Yayin Yönetmeni Fatih Polat, Gazeteci-yazar Orhan Erinç, Birgün Gazetesi Yayin Danismani Semra Kardesoglu ve PEN Türkiye Baskani Zeynep Oral’in katilimi ile söylesi gerçeklestirildi.
 
Ugur Mumcu ile Ankara’da birlikte muhabirlik yaptiklari dönemi anlatan Altan Öymen, “Iktidarlar eskiden de basinla, akademisyenlerle, düsünenlerle, yazanlarla ugrasmistir. Ama bunlarin bir kismi demokrasimizin fazla tecrübe edilmeyen yillarinda olan seylerdi. Aradan uzun zaman geçti, bu süreçte çok tecrübe kazandik. Bu tecrübelerin isiginda bugün, basin özgürlügü, toplanma özgürlügü gibi o günlerden de geriye gittigimiz birçok alan var” seklinde konustu. Gazeteci Dogan Akin ise Ugur Mumcu’nun gazeteci Abdi Ipekçi cinayetini arastirirken gösterdigi emegi hatirlatarak “Ugur Mumcu cinayeti üzerine, Ugur Mumcu çapinda, onun gücünde bir gazeteci gidemedi. Çünkü böyle bir gazeteci yoktu” diye konustu. PEN Türkiye Baskani Zeynep Oral ise Türkiye’deki gazetecilere iliskin verileri paylasti: “Türkiye’de korkmak için, hele ki gazeteci iseniz, çok nedeniniz var. Su anda 142 gazeteci hapiste. OHAL ilanindan bu yana 516 gazeteci gözaltina alindi. Son 10 yilda gazetecilerin 3’te 1’i issiz kaldi. Çalisanlarin hemen hemen tümü sendikasiz. Basin yayin sektöründe sendikalasma orani yüzde 6. Gazetede çalisanlarin büyük kismi yoksulluk sinirinin altinda çalisiyor. Yazi yazarken ‘bu sözcük basima dert açar mi’ diye düsünmeyen insan yok. Sürekli tehdit altindasiniz”.
 
DILEK TÜRKAN VE GÜVENÇ DAGÜSTÜN’DEN ‘YIGIDIM ASLANIM’
Söylesinin ardindan Dilek Türkan ve Güvenç Dagüstün sahneye çikarak Ugur Mumcu ile özdeslesen ‘Yigidim Aslanim’, ‘Ankara’nin Tasina Bak’, ‘Ugurlar Olsun’ gibi sarkilari seslendirdi, Burçin Büke piyanosu ile sanatçilara eslik etti.

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Ugur Mumcu Ozlemle Anildi (1)-85a1c5e9-4b50-4952-81bb-837e7cc6824a.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Ugur Mumcu Ozlemle Anildi (2)-995ed980-40c8-4769-8d40-8da4c5d663ba.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Ugur Mumcu Ozlemle Anildi (4)-5fabe520-5fa7-4eda-80cb-d2f472922f61.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Ugur Mumcu Ozlemle Anildi (5)-5d1a8aeb-d60d-4733-aa1d-720b533ee5e4.jpg