Home IconarrowHaberlerarrowULUSLARARASI FELSEFE GÜNLERİ BAŞLADI
Kadıköy Güncel

Haberler

ULUSLARARASI FELSEFE GÜNLERİ BAŞLADI

cover photo

ULUSLARARASI FELSEFE GÜNLERI BASLADI

Uluslararasi Felsefe Enstitüsü’nün her yil farkli ülkelerde gerçeklestirdigi Uluslararasi Felsefe Günleri basladi.   Kadiköy Belediyesi Kadiköy Belediyesi, Maltepe Üniversitesi, Istanbul Marmara Egitim Vakfi ve Kuçuradi Felsefe ve Insan Haklari Vakfi’nin ev sahipligi yaptigi kongrenin bu yilki basligi “Deger, Degerler ve Anlam”

Uluslararasi Felsefe Enstitüsü’nün her yil farkli ülkelerde gerçeklestirdigi Uluslararasi Felsefe Günleri basladi. Kadiköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi ve Maltepe Üniversitesi Marma Kongre Merkezi’nde oturumlarin gerçeklesecegi kongrenin bu yilki basligi “Deger, Degerler ve Anlam” olacak.

Uluslararasi Felsefe Günleri’nin açilisi Kadiköy’de yapildi. Kadiköy Belediyesi Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçeklesen açilisa Maltepe Üniversitesi Felsefe Bölümü Baskani Betül Çotuksöken, Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu, Marmara Egitim Vakfi Müdürü Sayin Melike Oguzhan, Maltepe Üniversitesi Rektör Yardimcisi Belma Aksit,, Romanya Millî Egitim ve Bilimsel Arastirma Bakani, IIP üyesi Prof. Dr. Mircea Dumitru , Uluslararasi Felsefe Enstitüsü Genel Sekreteri Prof. Dr. Bernard Bourgeois ve Uluslararasi Felsefe Enstitüsü Baskani Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi ve dünya çapinda birçok felsefeci ve Istanbullular katildi. Uluslararasi Felsefe Günleri’ne ev sahipligi yapmanin gururunu yasadiklarini belirten Prof. Dr. Betül Çotuksöken tüm katilimcilara tesekkür etti.

Marmara Egitim Vakfi Müdürü Melike Oguzhan ise konusmasinda “dünyanin içinde bulundugu durumun evrensel degerlerden uzaklasmak oldugunu  belirterek böyle bir zamanda böyle bir kongrenin gerçeklestirilmis olmasinin çok önemli oldugunun altini çizdi.

“INSANLAR INATLA BARIS IÇINDE YASIYOR”

Melike Oguzhan’in ardindan konusan Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu  dünyada yasanan terör ve siddet dalgasina dikkat çekerek “Dünya neden bu halde?” diye sordu. Siddetin güç ve hakimiyet kavgasi nedeniyle sürdügünü belirten Nuhoglu “ Bütün bu siddete kaosa ragmen insanlarin birbiri ile sorunu yok. Insanlarimiz inatla dirençle baris içinde yasiyor. Bu savas siyasetçilerin” dedi.  Insanlarin sadece maddi ihtiyaçlarini karsilanmasinin yeterli olmayacagini belirten Nuhoglu insanlarin kisilik ve kimlikleriyle deger görmek istediklerini ifade ederek siyasetçilerin bu anlamda deger yaratmadigi belirtti.  “Siyasetin deger üretmesi için felsefeye ihtiyacimiz var. “ diyen Nuhoglu Ulaslararasi Felsefe Günlerine ev sahipligi yapmaktan onur duyduklarini belirterek tüm katilimcilara tesekkür etti.

Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu’nun ardindan konusan Maltepe Üniversitesi Rektör Yardimcisi Prof. Dr. Belma Aksit  Uluslararasi Felsefe Günlerinin bu yilki basligi “Deger, Degerler ve Anlam”a dikkat çeken Aksit “Anlam ve deger konularina nasil bakiyoruz onu anlatmak isteriz” dedi. Kongrede irdelenecek basliklarin bugün dünyanin yasadigi sorunlara ve gündemine isik tutacagini ifade eden Aksit  Maltepe Üniversite adina tüm katilimcilara tesekkür etti.

“INSAN BILIMLERI DESPOTIK BIR IKTIDAR KARSISINDA DURMAYI SAGLAR”

Romanya Millî Egitim ve Bilimsel Arastirma Bakani, IIP üyesi Prof. Dr. Mircea Dumitru “Burada bulundugum için herkese tesekkür edeiyorum diyerek bassladigi konusmasinda dünyanin sessiz bir kriz içinde oldugunu söyledi. Siyasetçilerin sorunlari ekonomik bir takim çözümler üreterek çözebilecegini düsündügünü belirten Dumitru bunun büyük bir yanilgi oldugunun altini çizdi. Ekonomik büyümenin demokrasiyi saglamlastiracagini düsünmenin çocukça oldugunu belirten Dimutru “Modern özgür uluslarin gelismesinde insan bilimleri önemli bir rol oynamistir. Insan bilimleri,  insanlarin despotik bir iktidar karsisinda durmasini saglar”

Demokrasinin gelismesinin insan bilimlerinin çok büyük önemi oldugunu belirten Dimutru söyle devam etti  “Bu hiç bir sekilde parasal kara yaramaz.Ama insan bilimleri bizim kültürel ve tarihsel mirasimizi daha ileriye tasir ve  bu essizdir”.

Uluslararasi Felsefe Enstitüsü Genel Sekreteri Prof. Dr. Bernard Bourgeois ise yaptigi kisa konusmasinda Dünyanin zor günlerden geçtigi dönemde deger ve anlam tartismasini yapmanin öneminin altini çizerek katkida bulunan herkese çok tesekkür etti.

“GENÇ BIR KADIN NEDEN BIR INTIHAR BOMBACISINA DÖNÜSÜR?”

Bernard Bourgeois ardindan konusan Uluslararasi Felsefe Enstitüsü Baskani Prof. Dr. Ioanna Kuçuradi konusmasina genç bir erkegin yada kadinin neden bir intihar bombacisina dönüstügünü hiç düsündünüz mü?”  sorusuyla basladi.  Intihar bombacilarinin sayilarinin giderek arttiklarina ve dünyaya yayildiklarina dikkat çeken Kuçuradi “Zamanimizin bu olgusunu derinlemesine düsünmeli ve açiklamaliyiz. Bu tarihi anda bu insanlarin neden insanlari rastgele öldürürken kendileri de ölmekten çekinmedigini açiklamak zorundayiz” dedi.

Intihar bombacilarinin durumunun anlam arayisi oldugunu söyleyen Kuçuradi “Bu sonuçlar beni, ‘Deger, Degerler ve Anlam’ seklindeki basligini formüle etmeye ve size bunu teklif etmeye de götürdü. Dogrudan ve çok basitlestirerek söylemek gerekirse, intihar bombacilari olgusunu, temelde, kafalarinda deger kavramlarina dair kavramsal karmasalarin hüküm sürdügü insanlarin anlam arayisinin bir ifadesi olarak görüyorum. Biraz geçmise dönmeme izin verin: 1976’da, yani tam 40 yil önce yazdigim ve Kahire’de düzenlenen Birinci Afro¬ Asya Felsefe Konferasi’na sundugum bir makalede sormustum: ‘19. yüzyil 20. yüzyila ne aktardi? Eger radikal bir degisimin müdahalesi olmazsa, 20. yüzyil 21. yüzyila görünüse göre ne aktaracak?’ Ardindan su cevaplari vermistim: Bu iki soruyu dünya ölçeginde ele almaya çalisirsak, ‘revolt’ (devrim, isyan) sözcügü her ikisi için de çok muhtemel bir cevap olabilir. 19. yüzyil 20. yüzyila devrimin gerekliligi fikrini aktarmistir. Ve 20. yüzyilin bir sonraki yüzyila aktaracagi da, ¬eger uluslararasi siyasette bir ‘devrim’ yoluyla radikal degisimler yasanmazsa¬ temelde bu gelenek olacaktir.”

‘Her sey mubah ilkesi’ ile‘Her sey makbul’ ilkesinin birlestiginde canice terörizm yasandigini belirten Kuçuradi, söyle devam etti:  “Insan iliskilerinde genellemelerden kaçinmamiz gerektigini unutmadan, birçok intihar bombacisinin zihinsel durumunu yaratan ve onlari öldürmeye ve ölmeye sevk eden temel faktörün, anlam arayisi oldugunu öne sürecegim.”

Deger ve Anlam kavramlarinin genellikle birbirleriyle karistirildiklarini belirten Kuçuradi bu kongre ile bu kavramlara hem açiklik getirmek hem de onlari tartisma imkani bulunacagini ifade etti. 

9 Eylül Cuma günü sona erecek kongrenin programi söyle:

PROGRAM:

6 Eylül Sali

Yer: Caddebostan Kültür Merkezi

15.00-16.30 Birinci Oturum: “Postmodernizmin Ötesinde: Görecelik-Mutlakçilik

Tartismasinin Gözden Geçirilmesi”

Baskan:Tomás Calvo Martínez

Athanasia Glycofrydi-Leontsini: “Postmodern Sanat Dünyasinda Göreli ve

Mutlak Degerler”

Herta Nagl-Docekal: “Etik Sagduyu ile Yapmamiz Gerekli Olmayan Edimler

Arasinda Kesin Bir Ayrim Yapmamiz Gerekir mi?”

16.30-17.00 Ara

17.00-18.30 Ikinci Oturum: “Bilgisel Bir Insan Etkinligi Olarak Degerlendirmenin

Fenomenolojisi”

Baskan: Bhuvan Chandel

Evandro Agazzi: “”/“Deger Yargilarinin Bilgisel Statüsü”

Hans Lenk: “Yorum Yapilari Olarak Degerler”

 7 Eylül Çarsamba

Yer: Maltepe Üniversitesi Kampüsü / Marma Kongre Merkezi

10.00-12.00 Üçüncü Oturum: “Degerler, Deger Yargilari ve Arka Planlari”

Baskan: Hülya Simga

Tanella Boni: « Esitlik ve Farkliliktan Baska Insansal Olani Insansal Yapan Nedir?”

Güncel Önkal: “Sosyal Epistemoloji Araciligiyla

Kültür/Uygarlik Ikileminin Korunmasina Iliskin Bir Çözümleme”

 Yer: Caddebostan Kültür Merkezi

15.00-17.00 Dördüncü Oturum: “Insanlararasi Iliskilerde Etik Degerlerin Rolü ve Ahlâk Normlarinin Rolü”

Baskan: Jure Zovko

Abdusalam Guseynov: “Mihail Bahtin’in Ahlâk Felsefesinde

Sorumluluk Anlayisi”

Betül Çotuksöken: “Ahlâk Normlari ile Etik Degerler Arasinda Insan”

Daniel Vanderveken/Candida de Sousa Melo: “Etikte ve Dinde Illloküsyoner Edimler”

  8 Eylül Persembe

Yer: Maltepe Üniversitesi Kampüsü / Marma Kongre Merkezi

9.30-10.30 Besinci Oturum: “Türkiye’de Felsefe”

Baskan: Zerrin Tandogan

Sevgi Iyi-Harun Tepe: “Deger Felsefesi ve Etik”

Yusuf Örnek: “Felsefi Antropoloji”

10:30-11:00 Ara

11:00-12:00 . Zekiye Kutlusoy: “Mantik ve Bilim Felsefesi”

Gülriz Uygur: “Hukuk Felsefesi”

9 Eylül Cuma

Yer: Caddebostan Kültür Merkezi / Büyük Salon

10.00-11.30 Altinci Oturum: “21. Yüzyilda Deger ve Anlam Sorunlari Karsisinda Felsefe”

Baskan: Tu Weiming

Peter Kemp: “21. Yüzyilda Kosmopolitanism”

Nam-In Lee: “Ahlâksal Içgüdü ve Ahlâksal Deger”

 Yer: Caddebostan Kültür Merkezi

12.00-13.00 Kapanis Oturumu

Baskan: Günter Abel

Bernard Bourgeois: “Anlamin Birligi, Degerlerin Çoklugu”

Ioanna Kuçuradi: “Toplantiyi Kapatirken”

 

*Üç gün sürecek kongre boyunca katilimcilarin kolay ulasimini saglamak için Kadiköy Belediyesi tarafindan düzenlenecek ring seferlerinin saatleri ise söyle:

Ring Sefer Saatleri

07 Eylül Çarsamba;

             12.30 / Maltepe Üniversitesi Kampüsünden hareket edecek - CKM'ye

             13.00  / Bostanci Deniz Otobüsleri Önünden hareket edecek  - CKM'ye

             13.00  / Haldun Taner Sahnesi Önünden hareket edecek  - CKM'ye

09 Eylül Cuma;

              09.00 / Kadiköy Meydan, Haldun Taner Sahnesi Önünden hareket edecek  - CKM'ye

              09.00 / Bostanci Deniz Otobüsleri Önünden hareket edecek  - CKM'ye

              11.00  / Haldun Taner Sahnesi Önünden hareket edecek  - CKM'ye

              11.00  / Bostanci Deniz Otobüsleri Önünden hareket edecek  - CKM'ye

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_9060-e035ee6e-29ce-47d4-9f81-ad183fcc77a5.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_9072-4a0f9ccd-5cca-45aa-b28b-606c6ffa3808.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_9095-0d7ad3c4-261d-4ee4-a686-7066c272fa69.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_9110-eb2d8159-972c-450b-afe9-6b580c865ea8.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/DSC_9113-f5c22329-ed80-4424-8b60-e634cf8bc92e.jpg