Home IconarrowHaberlerarrowUluslararası Sürdürülebilir Kentler Zirvesi 18 Mart’ta Kadıköy’de
Kadıköy Güncel

Haberler

Uluslararası Sürdürülebilir Kentler Zirvesi 18 Mart’ta Kadıköy’de

cover photo

Kadiköy Belediyesi ve Uluslararasi Sürdürülebilir Kentler Birligi (ICLEI), 18 Mart’ta küresel ve ulusal aktörleri Kadiköy Sürdürülebilir Kentler Zirvesi’nde bir araya getiriyor. Zirvede yesil sehir yatirim finansmani, iklim krizi ile mücadelede uluslararasi girisimler ele alinacak. Kadiköy Belediye Baskani Sendil Dara Odabasi, “Bu zirvede, gezegenimizin gelecegi için kentlerde neler yapabilecegimizi konusacagiz" dedi.

 

Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, ICLEI Genel Sekreteri Gino Van Begin ve Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer’in çagrisi ile toplanan Sürdürülebilir Kentler Zirvesi 18 Mart Cuma günü Kadiköy Kozyatagi Kültür Merkezi’nde yapilacak. ICLEI’nin simdiye kadar Türkiye’deki en genis kapsamli etkinligi olan zirvede, yesil sehir yatirim finansmani, iklim krizi ile mücadelede uluslararasi girisimler, döngüsel yasam konularinin belediyelere sundugu firsatlar ele alinacak. Sürdürülebilir Kentler Zirvesi’nin sonunda belediye baskanlarinin imzalayacagi “Kadiköy Bildirgesi” açiklanacak.

 

KENTSEL YASAM KALITESI OLUMSUZ ETKILENIYOR

 

Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi, ICLEI Genel Sekreteri Gino Van Begin ve Izmir Büyüksehir Belediye Baskani Tunç Soyer imzali “Sürdürülebilir Kentler Zirve Çagri Metni”nde, kentsel hizli nüfus artisinin ve kaynaklarin kontrolsüz kullaniminin basta çevre olmak üzere pek çok soruna yol açtiginin alti çizildi. Kentlerde yogunlasan nüfus gruplari arasindaki sosyo-ekonomik ayrimin artmasina dikkat çekilen metinde, kentsel yoksulluk ve kentsel güvenlik gibi sorunlarin da kentsel yasam kalitesini olumsuz etkiledigi vurgulandi.

 

Metinde, “Bu baglamda ortaya çikan veya gittikçe katmanlasan sorunlara çözüm bulabilmek için sürdürülebilir kentlere ulasma amaci günümüzün büyük önceligini olustururken; dünyanin gelecegi konusunda büyüyen riskler her seviyede kamu yöneticilerinin de harekete geçmesi gerektigini gösteriyor. Bu noktada, küresel ölçekte kabul edilen ilke kararlarinin yerelde somut uygulamalar haline getirilmesi önem kazaniyor” denildi.

 

ÇÖZÜM BULUNUYOR

 

Zirve kapsaminda dünyanin farkli cografyalarindan aktörler, iyi uygulama örneklerini ve deneyimleri paylamak üzere Kadiköy’de olacak. Sürdürülebilir Kentler Zirvesi’nin; sürdürülebilirlik, iklim krizi, gida krizi gibi konularla ilgilenen belediyelerin deneyimlerini paylasmasi, ICLEI agi içindeki küresel muadilleriyle isbirligi firsatlari yaratmasi ve küresel finansal kaynaklara erisim konusunda uluslararasi temsilcilerle diyalog gelistirmesi gibi somut hedefleri bulunuyor.

 

KADIKÖY BELEDIYE BASKANI'NDAN ÇAGRI

 

Kadiköy Belediyesi ev sahipliginde düzenlenen zirve öncesi bir açiklamada bulunan Kadiköy Belediye Baskani Sendil Dara Odabasi, Uluslararasi Sürdürülebilir Kentler Zirvesi hakkinda, "Küresel bir ag olan ve 125’ten fazla ülkede aktif olan Sürdürülebilirlik Için Yerel Yönetimlerle (ICLEI) birlikte düzenleyecegimiz bu zirvede, gezegenimizin gelecegi için kentlerde neler yapabilecegimizi konusacagiz" dedi.

 

Odabasi, "Uluslararasi kuruluslarin yerel ve bölgesel temsilcileriyle, yurt disindan ve yurt içinden belediyeleri bir araya getirecegimiz bu zirvede; iklim krizi, sürdürülebilir kentler, yesil sehir finansmani, döngüsel kültür ve küresel gündemlerin yerellestirilmesi gibi önemli konularda oturumlarimiz olacak. Bu oturumlarla, birçok büyüksehir, il, ilçe belediyemizin ve yurt disindan belediye baskanlarinin iyi uygulama örneklerini ve deneyimlerini paylasmasi da mümkün olacak" ifadelerini kullandi.

 

Odabasi herkesi, 18 Mart Cuma saat 09:30'dan itibaren TV Kadiköy'ün YouTube kanalindan canli yayinlanacak Uluslararasi Sürdürülebilir Kentler Zirvesi'ni takip etmeye davet etti.

 

ZIRVE PROGRAMI

 

09:30 - 10:00 Açilis

  • Serdil Dara Odabasi, Kadiköy Belediye Baskani, Istanbul
  • Katrin Jammeh, Malmö Belediye Baskani, Isveç; ICLEI Birinci Baskan Yardimcisi (online)
  • Wolfgang Teubner, ICLEI Avrupa Bölge Direktörü
  • Tunç Soyer, Izmir Büyüksehir Belediye Baskani ve ICLEI Küresel Yönetim Komitesi,
  • Iklim Eylemi Es Baskani
  •  

 

10:00 - 11:00 Yesil Sehir Finansmani

Kentler; ekonomik, fiziki ve sosyal degerlerin bir arada bulundugu yerlerdir ve küresel ölçekte gayri safi yurtiçi hasilanin %80’inden fazlasini üretmektedirler. Finans, Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarina ulasmak için yapilacak yatirimlarin can suyunu vermektedir. Daha sürdürülebilir ve döngüsel sehirler kurabilmek için belediyeler güncellenmis finans ürünlerine ihtiyaç duymaktadirlar. Finans kuruluslarinin ise belediyelerin uygulamalari ve içinde bulunduklari kosullar konusunda güncel bilgilere erismesi gerekmektedir. Mevzuat çalismalari da belediye finansmani ve iklim krizi ile mücadele konusunda önemli bir ihtiyaç alanidir. Bu oturum sayesinde talep tarafi belediyeler ve arz tarafi finans kuruluslari bir araya gelme firsati bulacaklardir.

 


Moderatör: Onur Eryüce, Izmir Büyüksehir Belediyesi Baskan Danismani

  • Sule Kiliç, EBRD Türkiye Baskan Vekili
  • Umberto Del Panta, Avrupa Yatirim Bankasi (EIB) Türkiye Temsilciligi Baskani
  • Tanguy Denieul, AFD Türkiye Direkörü
  • Arnaud Dupoizat, IFC Türkiye Direktörü
  • Recep Gürkan, Edirne Belediye Baskani
  • Alper Tasdelen, Çankaya Belediye Baskani

 

 

11:00- 11:30 Ara

 

 

11:30 - 13:00 Baskanlar Paneli

Günümüzün büyük önceligi olan “sürdürülebilirlik” konusu küresel ölçekte birçok vesileyle tartisiliyor. Dünyanin gelecegi konusunda büyüyen riskler her seviyede kamu yöneticilerinin harekete geçmesi gerektigini gösteriyor. Bu noktada, küresel ölçekte kabul edilen ilke kararlarinin yerelde somut uygulamalar haline getirilmesi önem kazaniyor. Bu oturumda çesitli kentlerin karsilastigi zorluklar, sürdürülebilirlik stratejileri ve iyi uygulamalari tartisilacak, sürdürülebilirlik konusunda kabul edilen hedeflerin nasil hayata geçirilebilecegi gösterilecektir.

 

Moderatör: Yunus Arikan, Küresel Savunuculuk Direktörü, ICLEI Dünya Sekretaryasi

  • Minna Arve, Turku Belediye Baskani, Finlandiya; ICLEI Baskan Yardimcisi (online)
  • Ekrem Imamoglu, Istanbul Büyüksehir Belediye Baskani
  • Peter Kurz, Mannheim Belediye Baskani, Almanya; Küresel Belediye Baskanlari Parlamentosu Baskani
  • Fatma Kaplan Hürriyet, Izmit Belediye Baskani
  • Ali Orkun Ercengiz, Burdur Belediye Baskani
  • Birsen Çelik, Bozkurt Belediye Baskani
  • Elif Köse, Safranbolu Belediye Baskani
  • Serdil Dara Odabasi, Kadiköy Belediye Baskani
  • Tunç Soyer, Izmir Büyüksehir Belediye Baskani ve ICLEI Küresel Yönetim Komitesi, Iklim Eylemi Es Baskani

 

 

13:00 - 14:00 Ögle Yemegi

 

14:00 - 15:30 Döngüsel Yasam: Kültür, Doga

“Döngüsel kültür” kavrami Izmir’de düzenlenen, Dünya Belediyeler Birligi 2021 Kültür Zirvesi sirasinda yoksulluk, salgin ve iklim krizi gibi sinirlari asan küresel sorunlara karsi ortaya atilmistir. Döngüsel kültür dünya kentlerinin ortak sorunlarini kültür araciligi ile çözmeyi hedeflemektedir. Döngüsel kültür dört temel sütun üzerine oturmaktadir: dogamizla, geçmisle, birbirimizle ve degisimle uyum. Oturumda; sürdürülebilir kentler yaratmayi amaçlayan bu yeni kavram tartisilacak ve ilgili kent uygulamalari hakkinda fikir alisverisleri gerçeklestirilecektir.

 

Moderatör: Mert Firat, UNDP Iyi Niyet Elçisi

  • Louisa Vinton, UNDP Türkiye Mukim Temsilcisi (online)
  • Jordi Pascual, Dünya Belediyeler Birligi (UCLG) Kültür Komitesi Koordinatörü
  • Buket Uzuner, Yazar
  • Görgün Taner, IKSV Genel Müdürü
  • Dr. Irem Daloglu Çetinkaya, Bogaziçi Üniversitesi Çevre Bilimleri Enstitüsü
  • Merve Aki, WRI Türkiye Kentsel Hareketlilik Yöneticisi
  • Güven Eken, Izdoga A.S. Yönetim Kurulu Baskani, Izmir Büyüksehir Belediyesi Baskan Danismani
  • Serdil Dara Odabasi, Kadiköy Belediye Baskani

 

15:30 - 16:00 Ara

 

16:00 - 17:30 Avrupa ve Küresel Girisimlerin Yerellestirilmesi

Avrupa ve küresel ölçekli sürdürülebilirlik girisimlerinin yerellestirilmesi, sehirlerimizi dayanikli ve refah düzeyi yüksek hale getirmek için önem tasimaktadir. Bu oturum, temiz, sürdürülebilir ve karbon nötr bir kent hayatina geçisi hizlandirmanin yollarini ele almaktadir. Dünyanin farkli sehirlerinden uygulama örneklerini bir araya getirecek bu oturum; yerel yetkililerin yesile geçis sürecinde karsilastiklari zorluklari aktarmayi ve sehirlerin basarilarini vurgulamayi amaçlamaktadir.

 

Moderatör: Wolfgang Teubner, ICLEI Avrupa Bölge Direktörü

  • Peter Kurz, Mannheim Belediye Baskani, Almanya; Küresel Belediye Baskanlari Parlamentosu Baskani
  • Gerd Trogemann, UNDP Istanbul Bölge Ofisi Direktörü
  • Gökhan Yüksel, Kartal Belediye Baskani
  • Dr. Göktug Kara, Sürdürülebilir Hareketlilik ve Iklim Degisikligi Takim Koordinatörü, Ekonomik ve Sosyal Kalkinma Bölümü, AB Türkiye Delegasyonu
  • Verena Schwarte, Uluslararasi Iliskiler ve Küresel Sürdürülebilirlik Departmani, BonnBelediyesi, Almanya (online)
  • Julia Bartmann, Heinrich Böll Stiftung Türkiye Temsilciligi Direktör Yardimcisi
  • Chris Castro, Sürdürülebilirlik ve Dirençlilik Ofisi Direktörü, Orlando Belediyesi, ABD (online)

 

 

 

 

 

ICLEI Hakkinda

ICLEI – Sürdürülebilirlik için Yerel Yönetimler, sürdürülebilir kentsel kalkinmayi odagina almis 2,500’ün üzerinde yerel ve bölgesel yönetim ile birlikte çalisan küresel bir agdir. ICLEI’nin dünya çapinda 24 ofisinde sayilari 400’e varan uzman görev yapmaktadir. 125’den fazla ülkede aktiftir. Sürdürülebilirlik politikalarini sekillendirmekte ve düsük emisyonlu, doga temelli, esitlikçi, dirençli ve döngüsel kalkinma için yereldeki aksiyonlara yön vermektedir. Üç Rio Sözlesmesi’nde ve ilgili süreçlerde, Küresel Görev Gücü adina koordinasyondan sorumlu kurum olan ICLEI, yerel ve bölgesel yönetimlerin, Birlesmis Milletler Iklim Degisikligi Çerçeve Sözlesmesi ve Paris Anlasmasi kapsamindaki çalismalarina öncülük etmektedir.

 

Kadiköy Belediyesi Hakkinda

2017 yilindan beri ICLEI üyesi olan Kadiköy Belediyesi; Avrupa Belediye Baskanlari Sözlesmesi’ne 2012 yilinda katilarak yaptigi taahhütler kapsaminda iklim, enerji ve 2030 uyum hedeflerini uygulamaya geçirmis ve Sürdürülebilir Kalkinma Amaçlarini, belediyenin stratejik planlarina dahil etmistir.

 

Kadiköy Sürdürülebilir Kentler Zirvesi’si hakkinda detaylara konferans.kadikoy.bel.tr/

sitesinden ulasabilirsiniz.

 

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/file/K_News/Davetiye - Surdurulebilir Kentler Zirvesi-1-9c7b69ee-7c47-4496-a511-3d7e348c3ea3.jpg