Home IconarrowHaberlerarrowUnutulan Moda İskelesi Yıllar Sonra Kapılarını Açtı
Kadıköy Güncel

Haberler

Unutulan Moda İskelesi Yıllar Sonra Kapılarını Açtı

cover photo

Kadiköy’ün simgesi tarihi Moda Iskelesi, IBB Baskani Ekrem Imamoglu ve Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi’nin katildigi törenle açildi. Odabasi “Istanbul’un simgelerinden olan Tarihi Moda Iskelesi, 23 Haziran seçimleri sonrasi degisen zihniyetin mahir elleriyle, hak ettigi degeri buldu” dedi.

Tarihi Moda Iskelesi’nin, Istanbul Bu¨yu¨ksehir Belediyesi Ku¨ltu¨r Varliklari Daire Baskanligi tarafindan yapilan restorasyon islemi tamamlandi. Kadiköy’ün en eski ve simgesel yapitlarindan olan Moda Iskelesi Istanbullulari ve Kadiköylüleri agirlamaya hazir. Istanbul’un en eski iskelelerinden biri olan Moda Iskelesi’nin ev sahipligi yapacagi yeni ku¨tu¨phane; açik hava çalisma alanlari, terasi ve zengin kitap seçkisiyle Kadiköylüleri ve Istanbullulari agirlayacak. 250 metrekarelik alanda 87 kisilik kapasitesiyle hizmet verecek olan Moda Ku¨tu¨phanesi 9 bin eserden olusuyor.

“150 günde 150 proje” kapsaminda Tarihi Moda Iskelesi’nin açilisinda konusan IBB Baskani Ekrem Imamoglu “Is basina gelirken Istanbullulara atil olan deniz yapilarini mutlaka en dogru bir sekilde hayata geçireceklerini söylediklerini animsatan Imamoglu, Moda Iskelesi’ni bu sözün geregi olarak sehre kazandirdiklarini belirtti. Yapinin daha önce tarihi özelligi tamamen devre birakilarak yarim yamalak bir süreçle ele alindigini kaydeden Imamoglu, “Istanbul'da bu anlamda bizi üzen çok yapi vardi. Tek tek ele aliyoruz. Bir de attigimiz bu adimlar gerçekten büyük isler. Bence kalbini burkan, yüzünü asan, umutsuz eden, hani vardir ya kendinize özel bir sey vardir. O sizden kopar giderse dünyanin en mutsuz ve en umutsuz insani olursunuz. Ama size ait olan o duygulari, o hisleri çok yakin bir biçimde yakalar ve hissederseniz o zaman da dünyaya umutla bakarsiniz. Aslinda Moda Iskelesi'nin dünkü haliyle bugünkü arasinda en büyük fark bu.”

"HALIÇ TERSANESI'NDE 132 MILYON LIRALIK ÜRETIM YAPTIK"

 “Simdi temel hedefimiz Istanbul'da yolcu sayisini daha da arttirmak. Yani biz tabii arada bir pandemi süreci yasadik. Baktiginizda bu süreci en dogru sekilde analizlerimizi yaparak, altyapiyi güçlendirerek hem de deniz ulasimiyla ilgili de yapisal sorunlari çözerek yürüdük. Deniz taksileri devreye sokmamiz, gerçekten Istanbul'da özel bir durum. Daha özelini söyleyeyim. 50 Deniz Taksinin 50’sini de kendi tersanemizde ürettik. Fatih Sultan Mehmet'in bize emanet ettigi tersanede ürettik. Haliç Tersanesi’nin kapisina kilit vurulmustu. Senelik 1 milyon liralik bile bir üretim olmayan bir tesisti. Biz burada geçen yil 132 milyon liralik üretim yaptik.  Kendi Deniz Taksi’sini üretiyor ve daha farkli teçhizatlara sahip deniz tasitlarini üretmeye devam ediyor”

"ISTANBUL ESITLIKÇI ILKEDEN ASLA VAZGEÇMEYECEK"

“25 yil boyunca hani tümden unutulmus, IBB hizmetlerinin neredeyse yok seviyesinde oldugu bir Kadiköy'ü devraldik. Eski bir Kadiköylü olarak bu yillarin kismen sahidiyim. Ama artik o dönem bitti. Biz Kadiköy'e ne kadar hizmet ediyorsak Sultanbeyli’ye de o kadar hizmet edecegiz. Eger Gaziosmanpasa'yla Bakirköy'ü esit tutamiyorsaniz Istanbul'a belediye baskanligi yapamazsiniz. Bundan sonra Istanbul bu tadi aldi. Bu esitlikçi ilkeden asla vazgeçmeyecek.

"KASAMIZ BEREKET DOLDU"

“Biz aslinda Istanbul'un hakkini Istanbulluya emanet ediyoruz. Istanbul'un hakkini hizmet olarak Istanbulluya akitiyoruz. Israftan, kayirmaciliktan, partizanliktan uzak durdukça Istanbul için daha çok yatirim yapar hale geldik. Vallahi de billahi de Istanbul'un bütçesi kasasi bereket doldu. Çünkü israfçilar yok. Israfçilar yok. Bereket doldu. Ben bazen bu zor kosullara ragmen nasil bu kadar yatirim yapabiliyoruz diyorum. Inanin ki 16 milyon insanin duasi var. Yaradan bizimle beraber. Bir de kasamiz sizlerin duasiyla bereket doluyor” 

“ADALAR ISKELESI’NDEKI ISGALI DE ORTADAN KALDIRACAGIZ”

“Istanbul'un her rengine sahip çikacagiz. Her inancin, her yasam biçiminin, özgürlük unsurlarina saygi duyan bir yönetim olarak bugün moda iskelesini kurtardik. Az bir zaman kaldi. Hukuksuzlugun ve adaletsizligin ortadan kalkacagi ilk anda size söz;  Adalar Iskelesi’ndeki isgali de ortadan kaldiracagiz” ifadelerini kullandi.

“HAK ETTIGI DEGERI BULDU"

Tarihi Moda Iskelesi’nin hizmete açilmasinin önemini vurgulayan Kadiköy Belediye Baskani Serdil Dara Odabasi “Bir asiri geçmis ömrü; Bütün zarafetiyle Moda’yi bezeyen, Istanbul’un simgelerinden olan Tarihi Moda Iskelesi, 23 Haziran seçimleri sonrasi degisen zihniyetin mahir elleriyle, hak ettigi degeri buldu. Tek eksigi insandi, bugün insanla da bulusuyor. Daha düne kadar yandasa peskes çekilip, tarihi duvarlarina monte edilen, klima motorlarini gizlemek için siyah sacla kapanan iskele duvarlarina; Artik yeniden dokunabilir, seyrine doyulmaz bu mücevherin önünde, yeniden ani biriktirebilirsiniz.” dedi.

23 Haziran seçimlerinden sonra kent yönetiminde olumlu degismeler yasandigini vurgulayan Odabasi, söyle devam etti: “Zihniyet degisimi iste bu.Tipki Florya’da oldugu gibi. Belediye baskanlarinin lojmanlari olarak kullanilan Florya tesisleri bugün; halka, üretime, egitime açilan koca bir kampüs haline getirildi.Sayin baskan hatirlayacaktir. Kendisiyle geçtigimiz yil, Florya’daki tesislerde bulusmus, projeler üzerine sohbet etmis, özellikle Moda Iskelesi’nin üzerine uzunca konusmustuk. O sohbetimizde Kadiköylülerin Tarihi Moda Iskelesi’ni yine iskele olarak görmek istediklerini, kültür ve sanat hayatina katilmasi gerektigi yönündeki taleplerini aktarmis bu konudaki hassasiyeti dile getirmistik. Talebimiz, niyetimizi belli edecek bir tabelanin iskeleye asilmasiydi.Sag olsun, ayni hassasiyete sahip olduklarini belirtti. Hemen ilgili arkadaslari görevlendirdi ve ayni hafta tarihi iskeleye eskiden oldugu gibi, Moda Iskelesi tabelasi asilarak hem zihniyetin degistigini gösterdi hem de kapisi kilitli iskelelerini uzaktan kaygiyla izleyen Kadiköylülerin yüreklerine su serpti.”

“SORUMLULUGUMUZ VAR”

“Bizim; adil, yesil ve üreten bir kent hayalimiz var. Bizim, bu kentin tarihine karsi sorumlulugumuz var.” diyen Odabasi, “Ben ve sayin baskanim Ekrem Imamoglu, bu güzel kentin seçilmis belediye baskanlariyiz. Görevlerimiz var. Yollarinizi, kaldirimlarinizi yapacagiz, suyunuzu temiz akitacagiz, sokaklarinizi süpürecegiz vs… Bunlarin hepsi, bu görevi üstlenen herkesin temel görevi.  Ziyadesiyle bizim de öyle. Ama bizim, kendimize dert ettigimiz baska seyler de var. Bizim, verdigimiz selami gülerek alan komsulara, içten verilen selamlara ihtiyacimiz var. Ve simdi eminim ki; Adalar’dan gelip Moda Iskelesi’ne yanasan yandan çarkli vapura binerek tam saatinde Üniversite’deki dersine yetisen Alman Profesör Ernest Hirs, bizi izliyor, sizi ve arkadaslarinizi selamliyordur sayin baskan. Ferit Tek Sokak, Moda Mektebi Sokak, Cemal Süreya Sokak, Safa Sokak, Riza Pasa Sokak ve digerleri; kedileri, köpekleriyle, kuslariyla selamliyordur sizi.Kadiköy’e bir degerini daha kazandirdiginiz için, hafizamizi diri tutup, sahip çiktiginiz için size, akli ve emegiyle bu mücadeleye katki sunan her bir çalisma arkadasiniza tek tek tesekkür ederim.Eminim ki, Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün sönmeyen isiginda; essiz kent Istanbul’a ve Kadiköyümüze katacaginiz daha çok deger var.”

Pasabahçe Vapuru’nu da Moda Iskelesi’nde görmek istedigini belirten Odabasi, “Bir tesekkürüm de degerine sahip çikan, bir gün bile ‘Tarihi Moda Iskelesi, iskeledir’ israrindan vazgeçmeyen, Kadiköylülere ve Modali komsularima. Eksik olmasinlar.” dedi. 

MODA ISKELESI TARIHI

Moda Iskelesi, 35. Osmanli padisahi Sultan Mehmet Resat (1844 – 1918) döneminde Birinci Ulusal Mimarlik Akimi’nin öncülerinden mimar Vedat Tek tarafindan tasarlandi. Iki yani bitkisel bezemelerle süslü kitaphanesinde Osmanlica “Moda1335” yazili olan yapinin, (1916 – 1919) yillarinda insa edildigi düsünülüyor. 1930'larda çikan siddetli bir firtina sonrasi zarar gören yapi, 1986 yilinda yolcu sayisinin yetersiz olmasi nedeniyle kaderine terk edildi.

2000 yilinda Türkiye Denizcilik Isletmeleri ve Türkiye Deniz Ticaret Odasi Baskanligi Tarafindan Uygulanan Bakim ve onarim yeniden restorasyon çalismalari yapilarak iskeleyi kurtarma girisimleri basladi. 

2015 yilinda hatali restorasyon islemlerinden dolayi bakim ve onarimi durdurulan tarihi Moda Iskelesi Istanbul Bu¨yu¨ksehir Belediyesi Ku¨ltu¨r Varliklari Daire Baskanligi tarafindan restore edilerek hizmete açildi.

https://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1660943554_BB_Ba__kan___Ekrem___mamo__lu___2_.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1660943559_Kad__k__y_Belediye_Ba__kan_____erdil_Dara_Odaba______2_.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1660943815_Tarihi_Moda___skelesi_A____l________8_.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1660943866_Tarihi_Moda___skelesi_A____l________13_.jpghttps://kadikoyapi.kadikoy.bel.tr/Documents/_thumbs/Files/file/HABER/1660943844_Tarihi_Moda___skelesi_A____l________11_.jpg