Kadiköy Belediyesi tarafindan 12 Nisan Pazar günü Caddebostan Kültür Merkezi’nde gerçeklesen etkinlikte sairin 50. Sanat Yili ile birlikte dogum günü de kutlandi.
Sairin 50 yillik sanat yasamina dair anilarin siir, ezgi ve video gösterimleriyle anlatildigi etkinligin sunumunu Gülsen Tuncer ve Orhan Kurtuldu yapti.
"MUHALIF DURUSLU SANATÇILARA IHTIYACIMIZ VAR"
Ataol Behramoglu'nun piyano ögretmeni Selçuk Korku'nun dinletisiyle baslayan etkinligin açilisinda konusan Kadiköy Belediye Baskani Aykurt Nuhoglu "Ataol Behramoglu'na 50 yillik sanat yasaminda gösterdigi muhalif tavri, direngenligi ve sanata katkilari nedeni ile çok tesekkür ediyorum. Özellikle yasadigimiz su günlerde muhalif duruslu sanatçilara çok ihtiyacimiz var" dedi.
Nuhoglu'nun konusmasinin ardindan sairin Maltepe Hapishanesi'nden yol arkadasi Dr. Erdal Atabek, Behramoglu'nun sadece iyi bir sair degil çok yönlü bir sanatçi oldugunu belirterek, bir sanatçida olmasi gereken tüm özelliklere sahip oldugunu söyledi.
Kadiköy Belediyesi Çocuk Sanat Merkezi çocuklari tarafindan hazirlanan "Her sey Siirdir" siirinin ardindan Gülsen Tuncer, Orhan Kurtulmus ve Mahmut Kemal sairin 50 yillik edebiyat yolculugunun ilk siirlerini okudu.
"BIZ HIYAR ÇALMAYA GIDERKEN O KITAP OKUYORDU"
Çocukluk arkadasi Abdullah Nefes'in sairle ilk siirlerine dair anilarini anlattigi video gösteriminin ardindan kardesi Namik Kemal Behramoglu'nun agabeyine dair anilarinin anlattigi video gösterimine geçildi. Behramoglu'nun "Biz elalemin bahçesine hiyar çalmaya giderken o evde kitap okuyordu" sözleri salonda gülüsmelere neden oldu.
Gazeteci Isil Özgentürk'ün Behramoglu'na dair anilarini anlattigi video gösteriminin ardindan ise tiyatro sanatçisi Orhan Aydin sairin "Bir Gün Mutlaka" siirini okudu. Etkinlige
Haluk Çetin tarafindan seslendirilen ve sairin sarkilasan siirlerinden biri olan "Bu ask burada biter" ile devam edildi.
Ataol Behramoglu'nu muhalif kisiliginden de örneklerin verildigi etkinlikte Deniz Gezmis'lerin idamini engellemek için yaptigi açlik grevi ve yurtdisina çikmak zorunda kalisi anlatildi. Ayni süreçte cezaevinde olan Behramoglu'nun kardesi Nihat Behram için yazdigi siir olan "Kardesim Aylardir Hapiste" siiri, sair Namik Kuyumcu tarafindan okundu. Ardindan Nihat Behram'in 50. Yil için gönderdigi mesaj okundu.
Kuzeni ve ayni zamanda sair olan Onur Behramoglu'nun "Ne Yagmur... Ne Siirler" siirini okudugu etkinlikte kusakdas sairlerden Salih Bolat da Behramoglu'nun sair ve eylemci kimligini anlatti.
Behramoglu'nun siirlerinden bestelenen iki sarki "Unuttum, Nasildi Annemin Yüzü" ve "Ben Ölürsem" Ekrem Ataer tarafindan seslendirildi...
Gecenin en duygusal anlarindan biri ise kizi Baris Behramoglu'nun babasini anlattigi video oldu.
Baris Behramoglu babasinin kendisi için bir rüzgar oldugunu anlatikdan sonra
"Sen bana isledigin bu mirasi, dilerim bende bir gün bir çocuga asilama sansi yakalarim... Seni çok seviyorum" dedi
Çocuk Sanat Merkezi çocuklarinin sairinin "Kizima mektuplar" siirinden dörtlükler okudugu etkinligin ardindan sahneyi Metin Uca aldi.
CHP tarafindan hazirlanan "Milletçe Alkisliyoruz" sloganinin provokasyon oldugu haberlerine atif yapan Uca alkislamayin yanlis anlasiliyor. Baska bir alkis yöntemi bulmak lazim. Birilerini alkislarken saatlerinize vurarak alkislayin diger zamanlarda normal alkislayin" sözleri salonda gülüsmelere neden oldu.
Metin Uca sairin "Bir ülke Nedir", "Bakimli Erkegin Türküsü" ve "Agirbasli Aydinin Türküsü" siirlerini okudu
Uca'nin ardindan büyük bir alkisla sahneye çikan Rutkay Aziz sairin "Yunus Gibi" siirini okudu.
Tekin ve Adalet Büyükkaya ikilisinin sairin " Türkiye, Üzgün Yurdum, Güzel Yurdum" adli siirini seslendirmesinin ardindan program Eray Canberk, Hayati Asilyazici'nin video gösterimleriyle devam etti.
Enver Ercan, Arife Kalender, Leyla Sahin, Ibrahim Bastug ve Mustafa Köz'ün Behramoglu'nun kisiligi ve sairligi anlattiklari gösterimlerin ardindan Mehtap Meral sairin Sivas Katliami için yazdigi "Yangin Yeri" siirini seslendirdi. Hemen ardindan ise tiyatro sanatçisi Metin Belgin sairin " Ask Iki Kisiliktir" siirini okudu.
HER YASTAN KADIKÖYLÜ BEHRAMOGLU SIIRI OKUDU
Gecenin süprizi ise usta sanatçi Müjdat Gezen'in "Yasadiklarimdan Ögrendigim Bir sey var" siirini okumasinin ardindan Ataol Behramoglu için yazdigi siir oldu.
Ikinci süpriz ise her yastan Kadiköylünün okudugu "Yasadiklarimdan Ögrendigim Bir Sey Var" siirinin video gösterimiydi.
Esi Hülya Behramoglu'nun sairi anlattigi video gösteriminin ardindan ve Fügen Kivilcimer "Kara Bir Rüzgar" siirini okudu.
"BEHRAMOGLU SUNULMUS BIR ARMAGANDIR TÜRKIYEYE"
Kivilcimer'in ardindan sahneye çikan Istanbul Barolar Birligi Baskani Ümit Kocasakal; "Ataol Behramoglu sunulmus bir armagandir Türkiye'ye" dedi.
Kocasakal sairin "Ne çok Hain" siirini okudu.
Haluk Çetin sarinin "Çaresi Isyan" siirinden yaptigi bestegi seslendirmesinin ardindan alkislarla sahneye çikan Ataol Behramoglu "Bir Ataol Behramoglu tevatürü yarattik altinda kalacagim" diyerek etkinlikte emegi geçen herkese tesekkür etti.
Birlikte oldugumuzun sevgisiyle sizleri kucakliyorum diyen Behramoglu sözlerine "Dogru dürüst insansak sözlerimiz her yere herkese gider" dedi.
Behramoglu'nun "Hapishanede Bir Sabah Türküsü" nü okumasinin ardindan etkinlikte sahne alan bütün sanatçilar sahneye çikti ve sairin dogum gününü kutladi.
50 yillik edebiyat serüveninin dostlari, ailesi ve kusakdasi sairler tarafindan sarkilar ve siirlerle anlatildigi etkinlik sonunda Ataol Behramoglu Kadiköylü okurlari için kitaplarini imzaladi.